Egészség

Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire: muszáj velük sürgősen orvoshoz fordulni

Az influenza az idősebbek, a kisgyermekek és a krónikus betegségekkel élők körében súlyos szövődményekhez vezethet

Itthon a hetekben tetőzhet az influenzajárvány, ami a korábbi évekhez képest erősebbnek tűnik, feltételezések szerint azért, mert a covid miatti kötelező maszkviselés az influenza terjedését is lassította – írta meg a Femina.hu.

Ezek a jelek utalnak az influenza súlyos szövődményeire: muszáj velük sürgősen orvoshoz fordulni
Képünk illusztráció
Fotó: MH

A betegség igen kellemetlen, de az esetek többségében az érintettek ágynyugalom, bőséges folyadékpótlás, és ha szükséges, lázcsillapítás mellett néhány nap vagy egy-két hét alatt maguktól is meggyógyulnak. Ugyanakkor nem érdemes félvállról venni a kórképet, ugyanis az egyszerű meghűléssel szemben súlyos, potenciálisan életveszélyes szövődményei is lehetnek. Muszáj felismerni a jeleket, amelyekkel mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Az influenzát az influenzavírus okozza, amely levegő útján terjed, a legkönnyebben zárt helyszíneken, tömegközlekedési eszközön, szórakozóhelyeken, köhögés, tüsszögés során. A vírus enyhe és súlyosabb megbetegedést is okozhat, a legjellemzőbb tünetek közé a láz, illetve hőemelkedés, hidegrázás, a torokfájdalom, az orrfolyás vagy orrdugulás, a fáradtság, az elesettség, az izom- és végtagfájdalom és a fejfájás tartoznak.

influenza
Az orrfolyás az inlfuenza egyik legjellemzőbb tünete
Fotó: Pexels

A legtöbben néhány nap, legfeljebb két hét alatt kilábalnak a betegségből, egyeseknél viszont középsúlyos, súlyos szövődmények is kialakulhatnak. Az influenza mérsékelt szövődményei közé tartoznak például az orrmelléküreg-gyulladás és a fülfertőzések, súlyos szövődmény a tüdőgyulladás, ami önmagában az influenzavírus következménye is lehet, de akár az influenzavírus és a baktériumok együttes támadása miatt is jelentkezhet. A komplikációkhoz sorolható továbbá a hörghurut. A krónikus egészségügyi problémával élőknek súlyosbodhatnak az alapbetegségeik tünetei.

Az influenza testszerte gyulladást is okozhat, szívizom-, agyvelőgyulladáshoz, illetve az izomszövetek gyulladásához is vezethet. A fertőzés talaján többszervi elégtelenség, például vese- és légzési elégtelenség is kialakulhat. Súlyos, életveszélyes szövődmény az akut légzési distressz-szindróma (ARDS), amelynek lényege, hogy a tüdő nem tudja ellátni a szervezetet elegendő oxigénnel. Az ARDS-re a légszomjon túl alacsony vérnyomás és extrém mértékű fáradtság is felhívhatja a figyelmet.

A következő tünetek súlyos szövődmények meglétét jelezhetik, muszáj velük orvoshoz fordulni:

  • légzési nehézség, légszomj,
  • tartós fájdalom vagy nyomás a hasban, mellkasban,
  • tartós szédülés, zavartság,
  • görcsrohamok,
  • vizelet hiánya,
  • erőteljes izomfájdalom,
  • súlyos gyengeség,
  • nem javuló vagy visszatérő láz vagy köhögés,
  • a krónikus egészségügyi problémák romlása.

Kisgyermekeknél a kiszáradás jele lehet a vizelet hiányán túl a száraz száj, illetve síráskor a könnyek hiánya. Fontos felfigyelni arra is, ha a kicsik nem lépnek interakcióba a környezetükkel, kékesen elszíneződik az arcuk vagy az ajkuk, 12 hetes kor alatt pedig lázzal is orvos felkeresése indokolt.

Légszomj, nehézlégzés esetén minden esetben cselekedni kell! – írja a Cdc.gov alapján a portál.

Kapcsolódó írásaink