Egészség

Bazsalikom: több mint fűszer

Csillapíthatja a megfázás tüneteit is

A bazsalikomot gyógynövényként csak kevesen használják – emlékeztet az Egeszsegkalauz.hu.

Bazsalikom: több mint fűszer
A bazsalikom nemcsak fűszer, hanem gyógynövény is
Fotó: Wikipedia

Ez a remek növény hatásos a megfázás, a köhögés és a migrén ellen is. Bazsalikomot ma már bárki nevelhet otthon, hiszen akár magvetéssel, akár a nagyobb áruházakban megvásárolható, cserepes palántákkal szaporíthatjuk otthon ezt a kiváló fűszer- és gyógynövényt.

Virágzó szárát júniustól szeptemberig gyűjtsük. Jellegzetes fanyar illóolaj-tartalma miatt a bazsalikom a kertben rovarűzőként is szolgál, sőt, ha nyáron bedörzsöljük magunkat a leveleivel, a szúnyogok is elkerülnek minket. A bazsalikom mint gyógynövény is hatásos, kitűnő erősítő és élénkítő hatású.

A kerti bazsalikom egy lágyszárú, egynyári fűszernövény, amelynek minden része intenzív illatot áraszt. A virágok illóolaj-tartalmát vízgőzös lepárlással nyerik ki, a párlat színtelen, halványsárga vagy halványzöld színű.

Napjainkban a bazsalikom gyógyító hatását újra kezdik felfedezni az orvosok és a kutatók, legtöbbször légzőszervi betegségek kezelésénél alkalmazzák, enyhíti pl. az asztmarohamot, a hörghurutot, és a megfázást is. Az emésztőrendszeri betegségeknél is alkalmazhatjuk, így pl. serkenti az emésztést, mérsékli a székrekedést és a hányingert.

A bazsalikom fertőtleníti a légutakat, kitisztítja a fejet nátha idején, és enyhíti a migrént is. Megfázás idején antibakteriális és vírusölő hatása miatt gyorsítja a gyógyulás folyamatát.

További gyógyító tulajdonsága hogy csökkenti az izomfájdalmat és a görcsöket, így pl. menstruációs panaszoknál is enyhíti a fájdalmat, valamint a reumatikus és az ízületi gyulladás fájdalmait.

A bazsalikom-illóolajat a szépségápolásban is felhasználhatjuk, mert serkenti a vérkeringést, feszesebbé teszi a bőrt, és visszaadja a bőr rugalmasságát. Párologtatóba téve a bazsalikomolaj megnyugtat és élénkít, csökkenti a szorongást és a feszültséget, valamint elősegíti a tiszta gondolkodást.

A bazsalikomolaj használata kerülendő terhesség ideje alatt, és bizonyos esetekben epilepsziás rohamot válthat ki. Érzékeny bőrre ne használjuk, és komolyabb betegségek esetén kérjük ki kezelőorvosunk tanácsát – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink