Egészség

Ezt kell inni a tudomány szerint, ha jön a megfázás

A tompa, de kitartó fejfájás, enyhe szédülés vagy a hidegrázás mind a megfázás kezdeti tünete lehet

Ismerős az érzés, amikor még jól van, intézkedik, dolgozik, de már érzi, hogy kerülgeti a betegség? Ilyenkor mindenki gyorsan a jól bevált házi praktikákhoz nyúl, de mit javasol a tudomány? Mit érdemes ilyenkor tenni, hogy a lehető legjobb eséllyel elkerülje, hogy tényleg betegség legyen a kezdeti tünetekből? – írta meg a bien.hu

A tüsszögés, orrdugulás egyértelmű jelek lehetnek, de a megfázás néha sokkal általánosabban jelentkezik.

A tompa, de kitartó fejfájás, enyhe szédülés vagy a hidegrázás is mind a megfázás kezdeti tünete lehet, de sokan számolnak be például arról is, hogy „könnyűnek” érzik a fejüket, mintha egy elszállni készülő lufi lenne a helyén.

Mindezek mellett figyelni kell a saját, már ismerős szimptómákra is: a megfázás minden embernél máshogy csapódhat le, és lehet hogy vannak olyan jelek, amelyek esetleg nem annyira gyakoriak, de az évek során már mindenki megfigyelhette őket saját magán.

Ha jelentkeznek, ne vegye őket félvállról, hanem azonnal tegyen a betegség kialakulásának megelőzéséért!

Egy forró ital segíthet – de nem mindegy, hogy mi az!

A forró zuhany, a gyors C-vitamin mellett gyakran halljuk a javaslatot a megfázás első tüneteinek észlelésekor inni kell valami meleget!

Egy forró ital valóban segíthet, de mit érdemes inni ilyenkor, ami tudományosan alátámasztva is segítséget jelent? A bostoni Brigham and Women’s Hospital, valamint a Harvard Egyetem közös tanulmánya szerint a fekete tea igazi immunrendszer-turbózó csodaszer lehet.

A vizsgálat szerint azoknak a szervezetében, akik napi 5 csésze fekete teát ittak meg két héten keresztül, kiugróan megemelkedett a T-limfociták száma. Ezek az immunsejtek az az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői, és nagyon fontos szerepük van az immunológiai védettség kialakulásában, azaz például abban is, hogy még a kezdeti szakaszban legyűrjük a megfázást.

A már említett tanulmány egyik szerzője, Jack F. Bukowski szerint egy nap folyamán 5 csésze fekete tea elfogyasztása segíthet abban, hogy a kezdődő betegséget gyorsan megfékezze.

Azonban nem a fekete tea az egyetlen, ami a kezdődő megfázást megállíthatja: a Floridai Egyetem és a Nutritional Science Research Institute közös kutatása szerint a zöld teában található ellenanyagok szintén hathatós segítséget jelentenek nemcsak a betegség megelőzésében, de a nátha és influenza tüneteinek csökkentésében is.

Ez egyrészt a teában található antioxidánsoknak, másrészt az L-teaninnak köszönhető. Több tanulmány is igazolta, hogy a zöld tea képes megakadályozni számos légúti vírus replikációját, beleértve az influenzát okozó vírusét is.

A teafogyasztás mellett tehát most már nemcsak az szól, hogy felfrissít és átmelegít vagy hogy egy kezdődő megfázás idején különösen jól esik, tudományos bizonyíték is van rá, hogy a fekete vagy zöld tea segíthet megállítani a kezdődő betegséget.

Érdemes azonban észben tartani, hogy mindkét ital koffeint is tartalmaz, így általánosságban elmondható, hogy napi egy-két csészénél nagyobb mennyiség fogyasztása nem ajánlott.

Ha úgy érzi, hogy kerülgeti a megfázás, és egyébként nincsenek például szívpanaszai, akkor átmenetileg, egy-két napra megemelheti a teadózist, de ha ezalatt nem javul az állapota, akkor érdemes inkább felkeresnie legalább egy patikát szakszerű tanácsért, ha pedig továbbra sem javul az állapota, forduljon orvoshoz.

A napi egy csésze tea fogyasztásának szokását pedig meg kell tartani a későbbiekre, az erős, stabil immunrendszer megőrzéséhez – írta meg a bien.hu

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom