Egészség

Rétvári: Az energiaital túlfogyasztásának nagy veszélyei lehetnek

A diákok 10 százaléka napi rendszereséggel fogyaszt energiaitalt

Szemléletformáló programokkal igyekszik felhívni a fiatalok figyelmét az energiaitalok túlfogyasztásának veszélyeire a kormány – mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna műsorában.

Rétvári: Az energiaital túlfogyasztásának nagy veszélyei lehetnek
Az államtitkár elmondta, hogy az energiaitalok fogyasztásnak óriási divatja van, de veszélyes, ha valaki üdítőitalként fogyasztja ezeket a termékeket
Fotó: Purger Tamás / MH

Rétvári Bence ismertette: a középiskolás és felső tagozatos diákok 10 százaléka napi rendszereséggel fogyaszt energiaitalt. Ezek a fiatalok könnyen függővé válhatnak, amely hosszú távon súlyos következményekkel járhat, szív- és érrendszeri betegségeket, illetve idegrendszeri problémákat okozhat – mutatott rá.

Az államtitkár elmondta, hogy az energiaitalok fogyasztásnak óriási divatja van, de veszélyes, ha valaki üdítőitalként fogyasztja ezeket a termékeket.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátás szorultak. Az ilyen esetek 23 százalékában a diákok az iskolában adagolták túl az energiaitalt, 40 százalékuk otthonról kért orvosi segítséget, 7,5 százalékuk pedig bárokból – tájékoztatott Rétvári Bence.

Azok a fiatalok, aki odafigyelnek arra, hogy a következő 20–30 évben kevesebb energiaitalt és cukros üdítőt fogyasszanak, nagyobb eséllyel kerülik el a szív- és érrendszeri betegségeket, 50–60 éves korukban kisebb eséllyel szorulnak majd gyógyszerre, illetve kórházi kezelésekre, és így jobb életminőséget élhetnek – hívta fel a figyelmet.

Hangsúlyozta: nagyon fontos mindenkiben időben tudatosítani, hogy az energiaital túlfogyasztásának nagy veszélyei lehetnek. Az energiaital-fogyasztás háttérbe szorításáért a kormány a csipszadó hatálya alá helyezte ezt a terméket – emlékeztetett Rétvári Bence.

Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátásra szorultak
Az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor energiaital túlfogyasztása kapcsán fiatalok orvosi ellátásra szorultak
Fotó: MH

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy a kormány szeretné, ha az energiaital-fogasztás helyett más válna szokássá a diákoknál

Ennek érdekében megtöbbszörözték az iskolatejprogram forrásait, a büfékben pedig nem lehet kapni energiaitalt. Fontos egészséges, megfelelő sótartalmú ételek fogyasztásával és mindennapi sporttal élni a fiatal éveket, hiszen ezáltal úgy kerülhetnek ki a diákok az iskolából, hogy egészségtudatos szokásokat visznek magukkal – fűzte hozzá Rétvári Bence.

Kapcsolódó írásaink