Divat

Így ápolja a kasmírt, hogy puha és szöszmentes maradjon

A kasmír gépi mosása általában kockázatos ötlet

A kasmír egy luxus anyag, mely kivételes puhaságával és melegségével hódítja meg viselőjét. Ahhoz azonban, hogy ez a kifinomult anyag hosszú ideig megőrizze szépségét és minőségét, gondoskodnunk kell róla. Íme néhány tipp és trükk arról, hogyan tarthatja meg formáját és puhaságát.

Így ápolja a kasmírt, hogy puha és szöszmentes maradjon
Képünk illusztráció
Fotó: Hemis.fr/Hemis via AFP/Gardel Bertrand

Mi az a kasmír?

A kasmír gyapjú, amelyet főként Kínában, Mongóliában és Iránban élő kasmír- és pashmina kecskékből nyernek. Nemcsak magasabb kategóriájú szálnak számít, hanem a kasmír ruhadarabok gyártása is felelős az emelkedett áráért. A kasmírt egy A-tól C-ig terjedő skálán osztályozzák, és az A fokozatot tartják az abszolút legjobbnak (és általában a legdrágábbnak).

Hogyan kell ápolni a kasmírt

Lehet mosógépben mosni a kasmírt?

A kasmír gépi mosása általában kockázatos ötlet, mert a gép rázása károsíthatja a kasmírszálakat és a ruhadarabok alakját. A legtöbb esetben érdemes vegytisztítást vagy kézi mosást végezni. Ennek ellenére vannak kivételek a szabály alól a gépben mosható kasmír esetében. Ezeket érdemes csak hideg vízzel mosni, gyenge fokozaton, védeni a darabot hálós ruhamosózsákkal, kihagyni a szárítót, és a pulóvert laposan lefektetni, hogy levegőn megszáradjon.

Ne tárolja koszosan a kasmírt

A molyrágta kasmír elkerülése érdekében kulcsfontosságú, hogy soha ne tárolja koszosan a darabjait, ugyanis a molyok megeszik a bőr mikroszkopikus részecskéit a ruhákon. A probléma elkerülése érdekében a kopott, de tiszta tárgyakat egy külön széken tartsa a szobában, amíg készen nem állnak a mosásra, valamint érdemes befektetni egy molyriasztó eszközbe.

Kövesse a címke tisztítási utasításait

A címke elolvasása és az utasítások követése kulcsfontosságú ahhoz, hogy kedvenc tárgyait a legjobb formában tartsa, és ez a tipp különösen igaz a kasmírra. A címkéken található utasítások kifejezetten a termékhez és az anyaghoz vannak szabva, ezért fontos betartani azokat – nem minden fajta kasmír igényel egyforma gondozást.

Ne mossa túl

A kasmírt nem kell minden viselet után kimosni. Ha foltot kap a kasmírdarabon, a foltkezeléssel könnyedén elvégezheti a trükköt teljes mosás nélkül. Amikor végre eljött az ideje a kasmír mosásának, a vegytisztítás egy lehetőség, és ez valószínűleg ideális a magas árú örökdarabokhoz. Gyakran kézzel is moshatja a ruhadarabot finom mosószerrel, de először mindig ellenőrizze a márka mosási ajánlásait. Ha kézzel mos egy kasmírdarabot, ne áztassa túl sokáig (a maximum 30 perc legyen). Továbbá, amikor eltávolítja a felesleges vizet, soha ne csavarja ki. Ehelyett tekerje fel a darabot, mint egy burritót, és óvatosan nyomja ki a vizet.

Mindig hajtsa össze és tárolja megfelelően darabjait

A kasmír ruhadarabokat ne akassza fel, mert a súlyuk kiszélesítheti és deformálhatja azokat. Tárolja őket sík felületen, és lehetőleg légmentesen záródó műanyag tasakban vagy papírzsákokban, hogy megvédje őket a porral és a nedvességgel szemben.

Kapcsolódó írásaink