Bűnügy

Embercsempész-hálózatot buktattak le

Erőszakot alkalmazva kényszerítették áldozataikat prostitúcióra

Embercsempész-hálózatot számoltak fel a román és a francia hatóságok, a bűnözők román nőket szállítottak Franciaországba szexuális kizsákmányolás céljából – közölte pénteken az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust.

Embercsempész-hálózatot buktattak le
A szexuális kizsákmányolásból származó bevételt a csoport Romániában élő vezetői különböző befektetéseken keresztül tisztára mosták
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Boris Roessler

A hágai közlemény szerint a szervezett bűnözői csoport tagjai legalább 2022 januárja óta toborozták hátrányos helyzetű áldozataikat Romániában, és a franciaországi Lyonban, bérelt lakásokban, fenyegetést és erőszakot alkalmazva kényszerítették őket prostitúcióra.

Az elkövetők egy weboldalon keresztül hangolták össze tevékenységüket és álltak kapcsolatban ügyfeleikkel. A szexuális kizsákmányolásból származó bevételt a csoport Romániában élő vezetői különböző befektetéseken keresztül tisztára mosták.

A román és a francia hatóságok közötti együttműködés eredményeként július 3-án 14 helyszínt kutattak át Romániában, és ezeken járműveket, nagymennyiségű készpénzt és olyan bankkártyákat foglaltak le, amelyeket a kizsákmányolt nőktől koboztak el. A gyanúsítottak közül hatot Romániában, kettőt pedig Franciaországban állítottak elő.

Az uniós ügynökség közölte, a prostitúcióra való kényszerítés céljából folytatott emberkereskedelem továbbra is a kizsákmányolás legelterjedtebb formája az Európai Unióban. Az áldozatok 87 százaléka nő vagy kiskorú lány. Az Eurojust tavaly több mint háromszáz olyan ügyben segítette a nemzeti hatóságokat, amely a nemzetközi emberkereskedelemmel volt kapcsolatos – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink