Bűnügy

Veszélyes gumicukrok

Az alkohol soha nem okoz olyan szintű problémát, mint a narkotikumok

Intenzívebb hatású kannabioidot tartalmazó gumicukrok miatt lett rosszul 31 turista Budapesten. A Drogkutató Intézet szerint az alkohol nem okoz olyan szintű problémát, mint a narkotikumok.

Veszélyes gumicukrok
A fogyasztók állapota napok óta nem javul, amiből arra lehet következtetni, hogy a THCJD hatásai intenzívebbek a meghosszabbított alkillánc miatt (képünk illusztráció)
Fotó: Science Photo Library via AFP/Victor Habbick Visions

Sokkal nagyobb veszélynek van bárki kitéve akár egyszeri kábítószer-fogyasztástól is, mint az alkoholtól – írja a Drogkutató Intézet alapján a Mandiner, amely cikkében reagál arra, hogy gumicukrok juttatták kórházba turisták tucatjait Budapesten.

Az alkohol soha nem okoz olyan szintű problémát, mint a narkotikumok

– szögezi le az elemzés, amely rámutat, a CDB-boltban vásárolt speciális gumicukrokban lévő THCJD egy szintetikus kannabioid.

A Drogkutató Intézet megállapítja, bár a hatás általában 2-4 órán keresztül tart, a fogyasztók állapota napok óta nem javul, amiből arra lehet következtetni, hogy a THCJD hatásai intenzívebbek a meghosszabbított alkillánc miatt, és nincsenek olyan tanulmányok, amelyek értékelték volna ennek a szernek a biztonságosságát.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azonnal lefoglalta az üzlet teljes gumicukor-készletét, és szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított.

Kapcsolódó írásaink