Bűnügy

A mexikóiak kiadták a Sinaloa-kartell egyik befolyásos tagját

Sergio Miguel Vega Mendozát tavaly nyáron tartóztatták le Mexikóvárosban, egy kolumbiai szövetségi bíróság körözése alapján

A mexikói főügyészség tájékoztatása szerint Mendoza egy bűnszervezet magas rangú tagjaként az Egyesült Államokban való terjesztésre szánt nagy mennyiségű kábítószer szállításának koordinálásáért és felügyeletéért volt felelős. A mexikói média azt írta, hogy a férfi közel állt Ivan Archivaldo Guzman Salazarhoz, a Sinaloa-kartell vezetőjének, Joaquin „El Chapo” Guzmannak a legidősebb fiához, aki jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban.

A mexikóiak kiadták a Sinaloa-kartell egyik befolyásos tagját
Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége (DEA) komoly erőket vetett be a Sinaloa-kartell ellen, amelyet a fő bűnösnek tart az Egyesült Államokban évente több tízezer ember halálát okozó ópiát, a fentanil kereskedelmében. Képünkön egészen furcsa pózokban feszítenek a fentanil hatása alatt álló fiatalok (illusztráció)
Fotó: tik-tok

Azt követően, hogy El Chapót 2016-ban kiadták az Egyesült Államoknak, fiai vették át a kartell irányítását. Egyiküket, Ovidio Guzmant 2023 szeptemberében adták át az amerikai hatóságoknak.
Merrick Garland amerikai főügyész közölte, hogy a többi testvér – Joaquin, Ivan Archivaldo és Jesus Alfredo Guzman – elfogását és átadását kéri, akiket szövetségi kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűncselekményekkel vádolnak.

Az Egyesült Államok kábítószer-ellenes ügynöksége (DEA) komoly erőket vetett be a Sinaloa-kartell ellen, amelyet a fő bűnösnek tart az Egyesült Államokban évente több tízezer ember halálát okozó ópiát, a fentanil kereskedelmében.

Kapcsolódó írásaink