Bűnügy

Drogkereskedelem gyanújával letartóztattak negyvenkét embert Spanyolországban

A műveletben több mint két tonna kannabiszt, számos más kábítószert, lőfegyvereket, lőszereket, egy tucat luxusautót és százezer euró készpénzt foglaltak le

Luxembourg, 2024. június 25., kedd (MTI) – A francia, a spanyol és török bűnüldöző hatóságok közös műveletének keretében letartóztattak 42 embert Spanyolországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy drogkereskedő bűnbanda tagjai – közölte kedden az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol.

Drogkereskedelem gyanújával letartóztattak negyvenkét embert Spanyolországban
Képünk illusztrció
Fotó: NorthFoto

Az ügynökség sajtóközleménye szerint a bűnszövetkezet nagy mennyiségű kannabisszal és heroinnal kereskedett Európában.

A rendőrségi akció keretében őrizetbe vették a bűnözői csoport vezetőjét is, aki hamis személyazonossággal tartózkodott Spanyolországban. A hatóságok emellett házkutatásokat tartottak, amelyeknek köszönhetően hat beltéri marihuánaültetvényt is felszámoltak. A műveletben több mint két tonna kannabiszt, számos más kábítószert, lőfegyvereket, lőszereket, egy tucat luxusautót és 100 ezer euró készpénzt foglaltak le.

A nyomozás során kiderült, hogy a bűnözők a nemzetközi drogkereskedelemre specializálódtak, és évek óta importáltak kábítószert Spanyolországba, benne heroint, de nagy mennyiségű kannabiszt és hasist is.

Az Europol megjegyzi, hogy az EU-ba irányuló heroincsempészethez a bűnözők a Törökországból induló kompokat használják. „Ennek oka, hogy az európai piacra szánt heroin nagykereskedelmét irányító bűnszövetkezetek főként onnan származnak” – olvasható a sajtóközleményben

A hatóságok úgy vélik, hogy a bűnszövetkezet kezdetben a heroinkereskedelemre összpontosított, majd később áttért a kannabiszkereskedelemre. Az Europol megjegyezte, hogy az Európában fogyasztott heroin fő származási országának számító Afganisztánban az uralmon lévő tálibok 2022-ben kábítószer-tilalmat hirdettek, ami a heroin elérhetőségének csökkenését idézte elő az EU-ban. E változások miatt a drogkereskedők a piaci réseket más kábítószerekkel töltik ki – mutatott rá a hágai szervezet.

Kapcsolódó írásaink