Bűnügy

Készpénz halmok és krokodilok egy guatemalai börtönben

Egy bűnbanda vette át az irányítást az intézmény felett

A guatemalai büntetés-végrehajtás illetékesei arra kérik a hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot több mint 100 börtönőr ellen, miután egy átfogó ellenőrzés után nagy mennyiségű készpénzt és a többi között háziállatként tartott krokodilokat is találtak egy börtönben – közölte a közép-amerikai ország kormánya kedden.

Készpénz halmok és krokodilok egy guatemalai börtönben
A guatemalai El Infiernito börtönben végrehajtott razzia után kimentett krokodilok
Fotó: AFP/Johan Ordonez

A fővárostól 80 kilométerre található, El Infiernito (A kis pokol) néven ismert börtönben tartott ellenőrzés során a hatóságok csaknem 24 ezer dollár (8,8 millió forint) készpénzt, 30 mobiltelefont és különböző állatokat, többek között mosómedvéket, sólymokat és krokodilokat is találtak.

Az ellenőrzés előtt a hatóságok kiürítették a börtönt, ahol a Barrio 18 nevű bűnbanda néhány száz feltételezett tagját tartották fogva, hogy visszavegyék az épület feletti ellenőrzést az ott tartózkodóktól.

Az intézmény átvizsgálása után a büntetés-végrehajtás illetékesei arra kérték a hatóságokat, hogy folytassanak vizsgálatot 102 börtönőr ellen, a többi között kötelességszegés, engedetlenség és hivatali visszaélés miatt. Külön vizsgálatot indítványoznak további 6 börtönőr ellen egy fogoly kórházba szállításának megakadályozása miatt.

Az utóbbi években több véres fegyenclázadás is történt a latin-amerikai országban. Az egyik legjelentősebb 2016-ban tizennégy ember életét követelte. Az akkori halálos áldozatok között volt a helyi „börtönök királyaként” emlegetett Byron Lima Oliva egykori katona is, aki 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól.

Guatemala a világ 15 legerőszakosabb országa közé tartozik, ahol gyakoriak a rivalizáló kábítószerkereskedők és bűnbandák összecsapásai.

Kapcsolódó írásaink