Bűnügy

Börtönbe kerül egy rettegett drogbáró Spanyolországban

Kilencéves lány haláláért felelős a drogbáró

A rendőrök azután kapták el az 1990-es évek óta működő bűnbanda főnököt, miután rajtaütöttek egy kokainfarmon és feltörtek egy, a tagok által használt levelezőrendszert – írja az origo.hu.

Börtönbe kerül egy rettegett drogbáró Spanyolországban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az 58 éves Vincent Coggins irányította a rettegett Huyton bandát, és különféle támadásokat rendelt el riválisai ellen bosszúból. Egy ilyen támadás vezetett a kilencéves lány halálához is.

Vincent, akit Headmaster néven ismertek, és idősebb testvére, Francis félelmetes státuszra tettek szert.

A páros állítólag az 1990-es években Spanyolországba költözött, és világszerte alvilági összeköttetéseket alakítottak ki szervezett bűnözői csoportokkal.

Nemzetközi kapcsolatokat felhasználva csempésztek kokaint a kolumbiai kartellektől Európán keresztül az Egyesült Királyságba.

A felfegyverzett spanyol rendőrség egy rajtaütés során 2017-ben megrohamozott egy Costa del Sol-i villát, amely a testvérekhez köthető. Négy kannabiszfarmot – amelyek éves szinten akár 6,4 millió font (27 milliárd forint) értékű termést is kínálnak – felszámoltak a rendőrök.

Objektum doboz

A Coggins testvéreket azután fogták el, hogy lebuktak, amint egy 16 millió font (hatmilliárd forint) értékű kokainüzletről chatelnek. A banda az EncroChat üzenetküldő rendszert használta, abban a hiszemben, hogy a titkosított beszélgetéseik biztonságosak – írja a BBC.

A nyomozók azonban feltörték a hálózatot, és minden fontos információhoz hozzájutottak a bandával kapcsolatban.

Ekkor derült ki többek között az is, hogy a bandát a rendőrség egy korrupt tagja is segítette.

2020 júniusában, három nappal azután, hogy az EncroChat tájékoztatta a felhasználókat a hackelésről, a bandát letartóztatták. A legtöbben bűnösnek vallották magukat – írja a Mirror.

Az 59 éves Francis Cogginst továbbra is keresik, és úgy gondolják, hogy külföldön tartózkodik.

Kapcsolódó írásaink