Bűnügy

Indiában lemondott tisztségéről egy aranycsempészettel megvádolt afgán diplomata

Egy Indiában állomásozó afgán diplomata lemondott tisztségéről néhány nappal azután, hogy a reptéri hatóságok állítólag rajtakapták, amint csaknem kétmillió dollár értékű aranyat csempészett az országba.

Indiában lemondott tisztségéről egy aranycsempészettel megvádolt afgán diplomata
Zakia Wardak, Afganisztán főkonzulja Mumbaiban, az X-en jelentette be távozását posztjáról
Fotó: Twitter.com/Zakia Wardak @ZakiaWardak (X)

Zakia Vardak, az indiai pénzügyi fővárosban, Mumbaiban dolgozó afgán főkonzul az X közösségi portálon jelentette be távozását.

Afganisztán újdelhi nagykövetsége novemberben zárta be kapuit több mint két évvel azután, hogy a nyugati támogatású kormány összeomlását követően a tálibok visszatértek a hatalomba Kabulban, így Vardak asszony lett az ország legmagasabb rangú képviselője Indiában.

Az indiai média beszámolói szerint Zakia Vardakot a múlt hónapban a pénzügyi hírszerzés ügynökei megállították a mumbai repülőtéren, amikor fiával együtt megérkezett Dubajból, a nőnél 25 kilogramm aranyat találtak. Vardakot diplomáciai mentessége miatt nem tartóztatták le, de a mintegy 1,9 millió dollár értékű aranyat elkobozták.

A diplomata lemondásával több ezer afgán állampolgár, köztük számos diák és üzletember marad konzuli képviselet nélkül Indiában.

A legtöbb ország, köztük India, hivatalosan nem ismeri el az afganisztáni tálib kormányt, ám de facto kormányzó hatóságnak tekinti. Számos afgán diplomáciai képviseleten a korábbi kormány által kinevezett diplomaták megtagadták, hogy átadják a követségi épületek és ingatlanok feletti ellenőrzést a tálib hatóságok képviselőinek.

Zakia Vardak nyilatkozatában elmondta, hogy az elmúlt év során „számos személyes támadásnak és rágalmazásnak volt kitéve”. Ezek az incidensek „megmutatták, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a nőknek az afgán társadalomban” – tette hozzá anélkül, hogy kifejezetten utalt volna az arannyal kapcsolatos vádakra.

A tálib hatóságok teljes ellenőrzést gyakorolnak tucatnyi afgán nagykövetség felett külföldön, többek között Pakisztánban, Kínában, Törökországban és Iránban. Más országokban vegyes rendszer működik, ahol a nagykövet már nincs jelen, de a képviselet személyzete továbbra is ellátja a konzuli rutinfeladatokat, például a vízumok és más dokumentumok kiadását.

A legtöbb ország kimenekítette képviseletét az afgán fővárosból, amikor a tálibok 2021-ben átvették az ellenőrzést az ország felett. Egy maroknyi nagykövetség, köztük Pakisztán, Kína és Oroszország diplomatái azonban nem hagyták el Kabult.

Kapcsolódó írásaink