Bűnügy

Feketén dolgozó koszovói állampolgárokat utasítottak ki Magyarországról

Az adóellenőrök próbavásárlást tartottak a pékségben, de a fizetés előtt az ott dolgozók hirtelen felfüggesztették a kiszolgálást

Előállítottak, majd azonnali hatállyal egy évre kiutasítottak Magyarországról két koszovói állampolgárt, aki tartózkodási és munkavállalói engedély nélkül dolgozott egy miskolci pékségben – tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t.

Feketén dolgozó koszovói állampolgárokat utasítottak ki Magyarországról
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Közleményükben azt írták, a borsodi adóellenőrök próbavásárlást tartottak a pékségben, de a fizetés előtt az ott dolgozók hirtelen felfüggesztették a kiszolgálást. Az eladó és két pék a hátsó ajtón keresztül megpróbálta gyorsan elhagyni az üzletet, még a dagasztógépet sem kapcsolták ki.

Az adóellenőrök végül magukat igazolva megakadályozták a három dolgozó távozását, közülük kettőről derült ki, hogy koszovói állampolgár, magyar okmányokat, tartózkodási, munkavállalási engedélyeket nem tudtak bemutatni, és nem beszélnek magyarul.

A NAV közleménye szerint az adóhatósági rendszerből kiderült, hogy a pékség feketén foglalkoztatta a dolgozókat.

Mivel a koszovóiak semmilyen dokumentumot nem tudtak bemutatni, a helyszínre érkeztek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság munkatársai is. Az előállításhoz a Készenléti Rendőrség segítségét kérték, mivel minden jel az idegenrendészeti szabályok megsértését támasztotta alá.

Az adóhatóság be nem jelentett foglalkoztatottak alkalmazása miatt mulasztási bírságot, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság pedig közrendvédelmi bírságot szabott ki a pékséget üzemeltető társaságra. A két koszovóit azonnal hatállyal egy évre kiutasították Magyarországról.

Kapcsolódó írásaink