Bűnügy

Letartóztattak egy férfit, aki nőket zsákmányolt ki szexuálisan

Elfogásakor éppen Svájcból érkezett vissza

A bíróság elrendelte egy nyíregyházi férfi letartóztatását, aki éveken keresztül kényszerített prostitúcióra két fiatal nőt. Emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével gyanúsítják.

Letartóztattak egy férfit, aki nőket zsákmányolt ki szexuálisan
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Simon/Frank Hoermann

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) kedden a police.hu-n azt írta, a férfit a KR NNI emberkereskedelemmel foglalkozó nyomozói fogták el február 19-én a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A férfi a fiatal nőket kiutaztatta Svájcba, Dániába, Finnországba és az Egyesült Államokba, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtsanak az ő szoros felügyelete alatt.

A tájékoztatás szerint a szexuálisan kizsákmányolt nőket a férfi folyamatos munkavégzésre utasította, egyúttal követelte tőlük az így megkeresett pénzük hazaküldését. A keresetüket a nők nem tarthatták meg maguknak, bevételük nagyobb részét át kellett adniuk. A sértettek a több év alatt több tízmillió forintot küldtek haza vagy adtak át a férfinak, aki a pénzt saját megélhetésére, luxus életkörülményeinek finanszírozására fordította. Bejelentett munkahellyel és legális keresettel nem rendelkezett.

Többször előfordult, hogy a nőket megütötte, folyamatos lelki terrort alkalmazott, és azt is megtiltotta nekik, hogy orvosi ellátást vegyenek igénybe. Máskor ajándékokat vásárolt nekik, ezzel is fenntartva érzelmi függőségi helyzetüket – ismertette a rendőrség.

A férfi elfogásakor éppen Svájcból érkezett vissza. Ruházatából több mint három és fél millió forint értékű svájci frank, valamint 360 ezer forint értékű euró került elő, amelyet az egyik sértettől vett el. A KR NNI nyomozói egy budapesti és két vidéki házban hajtottak végre kutatásokat. Lefoglaltak mobiltelefont, nagy értékű órát, vagyonvisszaszerzés keretében pedig pénzt és egy luxusautót.

A 33 éves férfit több ember sérelmére, szexuális cselekmény végzésére a sértett kiszolgáltatott helyzetét kihasználva, a sértettel kapcsolatban fennálló egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyával visszaélve, erőszakkal vagy fenyegetéssel kényszerítve elkövetett emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével gyanúsították meg. Letartóztatását az illetékes bíróság február 21-én elrendelte – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink