Bűnügy

Ukrajnában még az erdészet vezetője is korrupt, négymillió eurót találtak az otthonában

Miközben Brüsszel gyorsított eljárásban venné fel a tagállamok közé, addig Ukrajnában tombol a rendszerszintű korrupció, és még az aktatologató tisztségviselők is úgy lopnak, mintha nem lenne holnap, olvasható a Ripost.hu-n megjelent cikkben.

Ukrajnában még az erdészet vezetője is korrupt, négymillió eurót találtak az otthonában
Képünk illusztráció
Fotó: Only France via AFP/Only France/Bernard Jaubert

Vagy nagyon jól fizető részmunkaidős állása volt, vagy szimplán lopott az ukrán erdészet igazgatóhelyettese, akinek az otthonában négymillió euró készpénzt találtak a korrupcióellenes nyomozók. A hatóságok úgy vélik, az utóbbi forgatókönyv valószínűbb, hiszen Vitalij Szuhovics fizetése mindösszesen 630 eurónak megfelelő hrivnya volt, ami azt jelenti, hogy a lefoglalt vagyont több mint 500 év alatt tudta volna csak összespórolni.

Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) emberei hétvégén tartották házkutatásokat Vitalij Szuhovics és közvetlen hozzátartozói otthonában. Az ingatlanokban összesen négymillió euró készpénzt (különböző valutákban), több luxusautót, luxusórákat, aranyrudakat, két pisztolyt és egy Kalasnyikov gépkarabélyt találtak a nyomozók. A vagyontárgyakat zár alá vették, az ukrán Erdészeti és Vadászati ​​Osztály helyettes vezetőjeként dolgozó férfit pedig letartóztatták.

Az ügyészség szerint Szuhovics a fakitermelésre kiadott koncessziókkal trükközött, és kizárólag egy rokonai nevén lévő cégnek engedélyezte a fakivágást az általa igazgatott erdőkben. Ez nagyjából három éven keresztül működött így, a család pedig szépen meggazdagodott belőle.

Egyes lapok arról számoltak be, hogy a Zuhovics jól ismert és befolyásos személy volt a nyugat-ukrajnai Rivne régióban, az üzelmeiről pedig mindenki tudott, de senki nem mert beszámolni róluk.

Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint Szuhovics akár tíz évre is börtönbe kerülhet, a lefoglalt vagyonát pedig az állam elkobozhatja, ha az ellene felhozott vádak igaznak bizonyulnak.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Ukrajnában szinte mindennapra jut egy hasonló korrupciós botrány. Ahogy arról a Ripost is beszámolt, múlt héten az ukrán hírszerzés (Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat – SSSCIP) csúcsvezetőjét vették őrizetbe, miután a korrupcióellenes hatóságok 600 millió forintnak megfelelő összeg elsikkasztásával vádolták meg.

A megjelent hírekből is látszik, hogy a kormány határozott lépései ellenére továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció Ukrajnában. Ezt igazolja továbbá annak a, nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásnak az eredménye is, miszerint 40 százalékról tavaly 64 százalékra emelkedett azoknak az ukránoknak az aránya, akik szerint a korrupció komoly problémát jelent. A felmérés apropóját az adta, hogy Voldomir Zelenszkij elnök széles körű reformba kezdett, amelynek következtében számos magas rangú ukrán vezetőt, többek közt Olekszij Reznyikov korábbi védelmi miniszter is lemondatták.

Az ukrajnai korrupció mértékével a nyugati vezetők is tisztában vannak. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke nemrég például azt mondta, hogy Ukrajna egy velejéig korrupt ország, így az elhamarkodott EU-tagság sem nekik, sem az uniónak nem válna hasznára.

„Bárki, akinek bármi köze is volt valaha Ukrajnához, az tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt. Az erőfeszítések ellenére nem állnak készen az uniós csatlakozásra, hatalmas belső reformfolyamatokra van szükségük”

– fogalmazott a volt uniós elnök, aki leszögezte, hogy nem szabad hamis ígéretekkel ámítani az ukrán népet, mivel már így is nyakig ülnek a szenvedésben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink