Bűnügy

Valószínűleg ez volt minden idők egyik legrendkívülibb halálesete

Bűnösnek találták gondatlanságból elkövetett emberölés vádjában azt a francia pilótát, aki lefejezett egy szárnyasruhás extrémsportolót a gépe szárnyával – közölte a Business Insider.

Valószínűleg ez volt minden idők egyik legrendkívülibb halálesete
Egy szárnyasruhás ugrás közben (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Cultura Creative/Oliver Furrer

A 40 éves Nicolas Galyt, a tapasztalt ejtőernyőst és repülőmérnököt másodpercekkel azután találta el a repülőgép szárnya, hogy 2018 júliusában kiugrott belőle.

A pilótát emberölés és érvényes repülési engedély nélküli repülőgép-üzemeltetésben találta bűnösnek a napokban a montaubani büntetőbíróság. Tizenkét hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és egy évre eltiltották a repüléstől.

A nyugdíjast, akit nem neveztek meg, de korábbi tudósításokban Alain C.-ként azonosítottak, korábban egy helyi ejtőernyős iskola, a Midi-Pyrénées egyesület vezető pilótája volt. A bíróság mintegy 22 ezer dolláros pénzbírságot szabott ki az iskolára, de ennek felét felfüggesztették.

Az egymotoros repülőgép Galyt, egy másik szárnyasruhást és több ejtőernyőst szállított Bouloc-en-Quercy régió felett, a Polgári Repülési Balesetvizsgáló Hivatal jelentése szerint. A szárnyasruhások olyan ejtőernyősök, akik egy speciális overallt viselve ugranak, amely a szabadeséshez képest hosszabb ideig lehetővé teszi a levegőben való siklást.

Galy volt az utolsó személy, aki kiugrott a repülőgépből, ami után a pilóta a jelentés szerint gyorsan ereszkedni kezdett. A pilóta és a szárnyasruhás repülők nem beszélték meg a repülőgép röppályáját, és a gép utolérte Galyt, majd elütötte. Galy meghalt, ami miatt a vészhelyzeti ejtőernyője kinyílt. Egy másik szárnyasruhás sisakjára szerelt kamera rögzítette az esetet.

A pilóta ártatlannak vallotta magát.

Kapcsolódó írásaink