Bűnügy

Csúnyán elbántak a George Floyd halála miatt elítélt rendőrrel

Derek Chauvint, a George Floyd meggyilkolásáért elítélt volt minneapolisi rendőrtisztet pénteken egy másik rab leszúrta egy arizonai szövetségi börtönben – mondta az Associated Pressnek egy, az ügyet ismerő személy.

Csúnyán elbántak a George Floyd halála miatt elítélt rendőrrel
Derek Chauvin volt rendőr 22 és fél éves börtönbüntetését tölti
Fotó: AFP/Pool/Court TV

A támadás a tucsoni szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben történt, egy közepes biztonságú börtönben, amely biztonsági hiányosságokkal és létszámhiánnyal küszködik.

A büntetés-végrehajtási hivatal megerősítette, hogy helyi idő szerint pénteken délután fél egy körül megtámadtak egy bebörtönzött személyt az FCI Tucsonban. Az ügynökség közleményében azt írta, hogy a reagáló alkalmazottak megfékezték az incidenst, és „életmentő intézkedéseket” hajtottak végre, mielőtt a rabot – akit nem neveztek meg – további kezelésre kórházba szállították.

Egyik alkalmazott sem sérült meg, az FBI-t értesítették – közölte a büntetés-végrehajtási hivatal. A mintegy 380 elítéltet befogadó létesítményben a látogatásokat felfüggesztették.

Chauvin megkéselése a második nagy visszhangot kiváltó támadás egy szövetségi fogvatartott ellen az elmúlt öt hónapban. Júliusban a kegyvesztett sportorvost, Larry Nassart egy rabtársa szúrta meg egy floridai szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben.

A tucsoni szövetségi börtönben is ez a második súlyos incidens alig több mint egy év alatt. 2022 novemberében a létesítmény alacsony biztonsági fokozatú börtöntáborában egy rab elővett egy fegyvert, és megpróbált fejbe lőni egy látogatót. A fegyver, amelyet a rabnak nem lett volna szabad birtokolnia, besült, és senki sem sérült meg.

A 47 éves Chauvin 2022 augusztusában került az FCI Tucsonba egy minnesotai, maximálisan őrzött állami börtönből, hogy egyszerre töltse le a Floyd polgári jogainak megsértéséért kiszabott 21 éves szövetségi büntetését és a másodfokú gyilkosságért kiszabott 22 és fél éves állami büntetését.

Chauvin ügyvédje, Eric Nelson azt szorgalmazta, hogy a férfit tartsák távol a többi rabtól, mert arra számított, hogy célpont lesz. Minnesotában Chauvint főleg „nagyrészt a saját védelme érdekében” tartották magánzárkában – írta Nelson tavaly a bírósági iratokban.

A múlt héten az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította Chauvin fellebbezését a gyilkossági ítéletével szemben. Ettől függetlenül Chauvin tovább próbálkozik, azt állítva, hogy az új bizonyítékok alapján nem ő okozta Floyd halálát.

Kapcsolódó írásaink