Bűnügy

Újabb aljas módszerrel húzzák le az időseket az unokázós csalók

Tegnap ismét csalók szedték áldozatukat, amikor két nyugdíjas asszony hétmillió forintot adott át egy ismeretlen nőnek

Tegnap ismét csalók szedték áldozatukat, amikor két nyugdíjas asszony hétmillió forintot adott át egy ismeretlen nőnek, aki egyikük unokájával kapcsolatos bűnesetre hivatkozva kért pénzt az idős hölgytől. A Győri Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit – írja a police.hu, számol be a bors.hu.

Újabb aljas módszerrel húzzák le az időseket az unokázós csalók
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az elmúlt időszakban rendkívül elterjedtek az idős emberek megkárosítására épülő, úgynevezett unokázós csalások.

Hogyan is cserkészik be áldozataikat a csalók? Általában ügyvédnek, rendőrnek, vagy barátnak kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak egy kitalált történetet. A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt eset körülményeit, és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált, és egyes beszámolók szerint már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, és az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.

Kérjük, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadják meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:

  • Legfontosabb, hogy legyenek elővigyázatosak, kicsit gyanakvók, és bármi kétely felmerülése esetén lehetőség szerint azonnal bontsák a vonalat!
  • Nagy segítség lehet a csalókkal szemben, hogy a családtagok megbeszélnek egy jelszót, ami baj esetén valóban igazolhatja a hozzátartozót.
  • Hívják fel a rokonukat azon a telefonszámon, amelyiken máskor is beszélni szoktak, és győződjenek meg arról, hogy valóban bajba került-e!
  • A rokonnal kapcsolatos kontrollkérdésekkel ellenőrizhetik az előadott történet valódiságát.
  • Idegenekkel ne beszéljenek meg találkozót, ne adjanak át pénzt, ékszereket, egyéb értéktárgyat, idegen számlaszámra ne utaljanak, ne küldjenek pénzt ismeretlen személynek!
  • Amennyiben valótlan állításokon alapuló, vélhetően csalók által kezdeményezett hívást kaptak, érdemes megváltoztatni és titkossá tenni a telefonszámukat!
  • A fiatalabb generációk felé pedig fontos üzenet, hogy szenteljenek nagyobb figyelmet az idősebb családtagokra! Lehetőség szerint legyenek napi kapcsolatban velük, és hívják fel a figyelmüket az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire, illetve tájékoztassák őket a csalók módszereiről is!

Kapcsolódó írásaink