Bűnügy

Holtan találták Mexikó első, nyíltan nembináris bíráját

Jesús Ociel Baena Saucedót hétfőn holtan találták otthonában

Jesús Ociel Baena Saucedót, Mexikó első, nyíltan nembináris bíráját és prominens LMBTQ-aktivistáját partnerével együtt hétfőn holtan találták közös otthonukban, Aguascalientesben, a fővárostól majdnem 500 kilométerre északnyugatra fekvő államban – számolt be a Liner.

Holtan találták Mexikó első, nyíltan nembináris bíráját
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/NurPhoto/Rojan Shrestha

Rosa Icela Rodríguez mexikói biztonsági miniszter a tragédia kapcsán eddig csak annyit osztott meg, hogy a bíró halálának oka egyelőre ismeretlen, ám Jesús Figueroa aguascalientesi főügyész közlése szerint egyelőre nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy bűncselekmény történt volna.

Rodríguez Andrés Manuel López Obrador elnök hétfői sajtótájékoztatója keretében osztotta meg, folyamatban van a nyomozás az ügyben. Az ügyészség nem sokkal később közölte, az előzetes megállapítások szerint a tetthelyen kívül nem találtak vérnyomokat, s kizárható, hogy egy harmadik személy közrejátszott volna a halálesetekben – írták.

Továbbra sem tudni, mi okozta halálukat, a hivatal csak annyit árult el, egyikük kezénél egy vágóeszközt találtak. Noha első körben kizárták az idegenkezűséget, a CNN jelentése szerint a hatóságok megjegyezték, mivel Jesús Ociel Baena Saucedo nyíltan nembináris volt, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy esetlegesen gyűlölet-bűncselekmény történt.

Kapcsolódó írásaink