Bűnügy

Késsel és piszkavassal fenyegette a rendőröket

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének elkövetése miatt a gyanúsított letartóztatását indítványozta – számolt be a Blikk.

Késsel és piszkavassal fenyegette a rendőröket
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A rendelkezésre álló adatok szerint 2023. november 5-én hajnalban, a hatvanas éveiben járó férfi borsodi otthonában zavart állapotba került, és egy kést magához véve átment a szomszédba, ahol kalapáccsal kezdte ütni a bejárati ajtót. A lakók telefonon értesítették a férfi testvérét, aki a segélyhívón bejelentést tett.

A helyszínre érkező rendőrök megerősítő erőt kértek, majd bementek a családi ház udvarára, ahol meglátták a teraszon álló férfit késsel és kalapáccsal a kezében.

A férfi a rendőri felszólításokra nem reagált, majd a törmelékkel borított házában kalapáccsal elkezdte leverni a lambériát, amelyre valamilyen folyadékot is locsolt.

Az elkövetőt az eszközök eldobására többször felszólító rendőröket a férfi egy alkalommal vízzel leöntötte, amelyet követően a rendőrök háromszor is könnyfakasztó gázt alkalmaztak, azonban ezzel sem tudták elérni, hogy a férfi a – gázpalackkal rendelkező – ingatlanából kijöjjön, és a kezében lévő 18, illetve 10 cm pengehosszúságú késeket, valamint a 40 cm hosszúságú piszkavasat és kalapácsot tegye le.

Fél óra elteltével a férfi váratlanul kijött a házból és a két kést a hegyével előre, egy piszkavasat és egy kalapácsot a kezében tartva megindult a rendőrök felé.

Az edelényi rendőrök a fenyegetődző férfival szemben végig szakszerűen és arányosan jártak el, egyikük többszöri előzetes felhívást követően szolgálati fegyverével egy alkalommal figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, de mivel az elkövető tovább haladt felé, a tőle 3 méterre lévő férfira célzott lövést adott el. A férfi magatartását a lábát ért találat sem törte meg, folyamatosan közeledett a hivatalos személy felé, aki a késeket tartó kezére adott le két újabb lövést, amelyek hatására az eszközök a földre hullottak. A férfit lőtt sebei ellenére csak testi kényszer kifejtésével lehetett megbilincselni.

A gyanúsított büntetlen előéletű, azonban veszélyes saját magára és a környezetére is, valamint tartani kell attól is, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el. A nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, amelynek elrendeléséről a Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája ma dönt – írták.

Kapcsolódó írásaink