Bűnügy

Fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két szerb testvért

Egy ékszerboltot akartak kirabolni Debrecenben

Fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék pénteken azt a két szerb testvért, akik egy ékszerboltot akartak kirabolni Debrecenben – tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t.

Fegyházbüntetésre ítélt a bíróság két szerb testvért
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Dobó Dénes közleménye szerint a bíróság a vádlottakat társtettesként, jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás bűntettének kísérletében és társtettesként elkövetett testi sértés bűntett kísérletében mondta ki bűnösnek.

Az elsőrendű vádlottat mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 10 év fegyházbüntetésre, míg a másodrendű vádlottat 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélték. A vádlottakat ezen felül a törvényszék 10, valamint 8 évre kiutasította Magyarország területéről. Az elsőrendű vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra, míg társa a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható – ismertette a részleteket a szóvivő, megjegyezve, hogy az ítélet nem jogerős, az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére, míg a vádlottak és védőik fellebbeztek a döntés ellen.

Az ügy másodfokú jogerős elbírálásáig a törvényszék fenntartotta a vádlottak letartóztatását – fűzte hozzá.

A bíróság ítéletében megállapította, hogy a szerb testvérek 2022 januárjában átutazóban tartózkodtak Magyarországon, Debrecenben az ismerőseiket keresték fel. Az idősebb férfi január 20. körül Debrecen belvárosában felfigyelt egy kis ékszerboltra, ahol kizárólag egy személy dolgozott. A férfi bement az üzletbe és felmérte a környezetet, illetve a bolt árukészletét. A vádlott megállapodott az eladóval egy ékszer beszerzésében, amelyet a sértett megrendelt számára.

A testvérpár ezt követően megbeszélte, hogy a kiszemelt ékszerboltot kirabolják. Az idősebb férfi szerzett egy gáz-riasztó fegyvert, a testvére pedig magával vitt egy sporttáskát és több gyorskötözőt, majd 2022. január 27-én a nyitást követően megjelentek az ékszerüzletben.

Először az idősebb férfi ment be, és az egyedül lévő sértettől kérte, mutassa meg neki a kirakatban lévő aranyláncokat. Eközben lépett be a helyiségbe a társa, aki a nála lévő gáz-riasztó fegyvert a sértettre fogta. A sértett ekkor közölte a vádlottakkal, hogy vigyék el az üzletben található értékeket, azonban ennek ellenére a két vádlott rátámadt a férfira, ököllel többször megütötték a fejét és 83 darab, közel 4,5 millió forint értékű aranygyűrűt tartalmazó tálcát beletették a sporttáskába.

A bűncselekményt észlelte egy járókelő, aki értesítette a rendőrséget. A bántalmazott eladó szívós ellenállásának, bátorságának köszönhető, hogy a vádlottak a táskát nem tudták magukkal vinni, még a gáz-riasztó fegyvert is a helyszínen hagyták, majd elmenekültek a helyszínről. A bűncselekménnyel veszélyeztetett érték több mint 52 millió forint volt.

A vádlottak a közelben leparkolt személygépkocsihoz futottak, miközben két járókelő próbálta őket utolérni. A szerb vádlottak beültek a gépkocsiba, majd elhajtottak. Elfogásukra több egységet is bevetett a rendőrség, Debrecen belvárosában üldözték a vádlottakat, akiket – miután a testvérek a meneküléshez használt gépkocsival a Csapó és Bercsényi utcák sarkán parkoló több gépjárműnek nekiütköztek és azokat megrongálták – elfogtak.

A sértettnek a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, intenzitására és kitartó jellegére, fennállt a nyolc napon túl gyógyuló sérülés bekövetkezésének lehetősége – írta a szóvivő.

Kapcsolódó írásaink