Bűnügy

Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek egy korábbi kormánytisztviselő ellen

A férfi kormánytisztviselőként dolgozott főnyomozóként egy dunántúli nyomozó hatóságnál

Hivatali visszaélés bűntette miatt vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség egy férfi ellen, aki hivatalos adatokat adott át egy arra nem jogosult embernek – közölte a főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek egy korábbi kormánytisztviselő ellen
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

A közlemény szerint a férfi kormánytisztviselőként dolgozott főnyomozó beosztásban egy dunántúli nyomozó hatóságnál 2018. év végéig. 2018 őszén bűnüldözési adatokkal is dolgozott, amelyek közül egy nyomozásban kiküldött megkeresésre érkező választ átadott egy olyan embernek, aki arra nem volt jogosult.

Az adatokat megkapó személy egy olyan céget vezetett, amely adószakértőként vállalta a nyomozással érintett kft. adatainak ellenőrzését. A cégvezető így meg nem ismerhető adatokhoz jutott hozzá.

Az adatokat megszerző gazdasági társaság a főnyomozóként dolgozó vádlottat 2019. január 1-jétől adójogászként alkalmazni kívánta. Az erre vonatkozó megállapodást 2018 októberében írták alá, az adatok jogellenes átadása ezután történt meg. Az adatok átadásával a férfi jogtalan előnyt biztosított későbbi munkaadójának.

Kapcsolódó írásaink