Bűnügy

Vádat emeltek egy jordán embercsempész ellen

Azt javasolják, hogy a férfi az ítélet kihirdetéséig maradjon őrizetben, végrehajtandó börtönbüntetésre ítéljék, és utasítsák ki Magyarország területéről

Vádat emeltek egy jordán állampolgárságú, de Romániában élő, jelenleg letartóztatásban lévő férfi ellen, aki 28 külföldit próbált márciusban illegálisan átcsempészni a magyar–román zöldhatáron – tájékoztatta a Békés Vármegyei Főügyészség kedden közleményben az MTI-t.

Vádat emeltek egy jordán embercsempész ellen
Képünk illusztráció
Fotó: JENS SCHLUETER / POOL / AFP

A 27 éves vádlott március 16-ára virradó éjjelen Battonya közelében, a magyar–román zöldhatáron keresztül próbált átcsempészni 28 külföldi (17 bangladesi, 8 nepáli, és egy-egy indiai, egyiptomi és pakisztáni) állampolgárt.

A migránsok útját embercsempészek szervezték, akiknek ők különböző összegeket fizettek. Az embercsempész bűnszervezet egy Temesváron lévő nagyobb ingatlanban gyűjtötte össze, szállásolta el és őrizte őket addig, amíg megszervezték Nyugat-Európába szállításukat.

A vádlott szállította őket egy más személy tulajdonában lévő, román honosságú kistehergépjárművel Magyarországra azzal a céllal, hogy Olaszországba jussanak.

A gépjárművet a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei vették észre, a sofőr az intézkedés kezdetekor a bal ajtót kinyitva kiugrott a járműből és elfutott, de rövid üldözés után elfogták őt.

A Battonyai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a jordán férfi ellen. Azt javasolják, hogy a férfi az ítélet kihirdetéséig maradjon őrizetben, végrehajtandó börtönbüntetésre ítéljék és utasítsák ki Magyarország területéről.

Ezen felül indítványozzák, hogy a bíróság állapítsa meg: a bűnszervezetben történő elkövetés miatt nem bocsátható feltételesen szabadságra – írták a közleményben.

Kapcsolódó írásaink