Bűnügy

További félmillió dollárt foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett volt elnökénél

A volt főbíró szerint bosszúból kezdeményezett, politikai indíttatású ügyről van szó

További mintegy félmillió dollárt (173 millió forint) foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett egykori elnökénél – közölte kedden az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU).

További félmillió dollárt foglaltak le az ukrán legfelsőbb bíróság vesztegetés miatt őrizetbe vett volt elnökénél
Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Iroda munkatársai az egyik korrupcióval vádolt tisztségviselőtől lefoglalt pénz mellett
Fotó: AFP/Ukrajnai Nemzeti Korrupcióellenes Iroda

„A NABU és a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség (SZAP) vizsgálatai során nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le majdnem félmillió dollár összegben, amelyet a legfelsőbb bíróság meggyanúsított elnökének cinkosai próbáltak elrejteni” – ismertette a NABU Telegram-oldalán.

Vszevolod Knyazjevet május 15-én vették őrizetbe a NABU munkatársai. Azzal vádolják, hogy 2,7 millió dollár (938 millió forint) összegben fogadott el kenőpénzt Kosztyantin Zsivago ukrán milliárdos üzletembertől, a Finanszi i kredit pénzintézet tulajdonosától. Nem sokkal korábban a legfelsőbb bíróság engedélyezte volt elnökének őrizetbe vételét, és tagjai bizalmatlansági indítvánnyal menesztették őt posztjáról.

A volt főbíró szerint bosszúból kezdeményezett, politikai indíttatású ügyről van szó. Emellett azzal érvelt, hogy irodájában „egyszerűen csak őrizték” azt a pénzt, amelyet más személyek, köztük bírák vittek oda.

Később a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (VAKSZ) 60 napos vizsgálati őrizetet rendelt el a vesztegetéssel vádolt Knyazjevvel szemben, illetve lehetőségként engedélyezte 107,4 millió hrivnya (több mint egymilliárd forint) óvadék ellenében azt, hogy szabadlábon védekezhessen.

Kapcsolódó írásaink