Bűnügy

Adathalász csalók a magyar Netflixezőket célozták meg

SMS-ben, magyartalan szöveggel állítják, hogy valami probléma van előfizetésünkkel

Az új módszer már novemberben is felbukkant, ám most a futárszolgálatok helyett a Netflix nevében próbálnak kicsalni érzékeny adatokat a csalók – írta meg a liner.hu

Adathalász csalók a magyar Netflixezőket célozták meg
Nemrégiben sms-alapú csalás próbálkozásairól adtak ki figyelmeztetést
Fotó: MH/Katona László archív

A Pénzcentrum számolt be arról, hogy továbbra is terjednek magyarországon az sms-csalások, a technológia fejlődésével és terjedésével pedig újabb és újabb módszerekhez folyamodnak a csalók.

A koronavírus-járvány idején megugrott online rendelések nyomán a csalók a futárszolgálatok nevében küldtek üzeneteket áldozataiknak, ám ezúttal egy újabb módszert vetettek be: most a Netflix nevében küldözgetnek üzeneteket.

Ez a módszer már novemberben felbukkant Magyarországon, ám csak most vált „népszerűvé” a tolvajok körében. A csalók az SMS-ben magyartalan szöveggel állítják, hogy valami probléma van Netflix-előfizetésünkkel, ennek megoldására pedig arra biztatnak, hogy kattintsunk az üzenetben szereplő linkre.

Szerencsére a böngésző a megnyitás után automatikusan veszélyesnek minősíti az oldalt, és nem is engedi megjeleníteni. Az SMS pedig olyan telefonszámról érkezik, amelyet korábban már megannyi alkalommal jelentettek felhasználók a különböző telefonszámokat listázó oldalakon „veszélyes” számként.

A Magyar Telekom, a DHL és a Netflix is figyelmeztetett, hogy az ő nevükben is egyre több ügyfelük kap gyanús SMS-eket, jellemzően külföldi, +33-as előhívóval rendelkező telefonszámokról.

Fontos, hogy ha ehhez hasonló üzenetet kapunk semmiképpen ne kattintsunk a linkre, és főleg ne adjuk meg személyes vagy bankkártyaadatainkat.

Kapcsolódó írásaink