Bűnügy

Természetkárosítással gyanúsítanak egy védett madarakat tartó férfit

Ötven madarat találtak a férfinál

Természetkárosítás miatt kell felelnie egy 54 éves gyulai férfinak, akinél a rendőrség ötven, illegálisan tartott, védett madarat talált – tájékoztatott a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a police.hu-n csütörtökön.

Természetkárosítással gyanúsítanak egy védett madarakat tartó férfit
Amazon papagáj
Fotó: Hemis.FR/Hemis AFP/Michel & Christine Denis-Huot

A közlemény szerint a KR NNI Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2021 nyarán kezdett nyomozni a férfi ellen, aki a gyanú szerint tanyáján engedély nélkül tartotta a védett madarakat.

Egy összehangolt akció során – amelyben a környezeti bűnözés elleni nyomozók mellett az Agárminisztérium, a Nébih, a Békés Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Szegedi Vadaspark munkatársai is részt vettek – a férfinál mintegy száz, összességében húszmillió forint értékű madarat találtak.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy 54 madár tartásához a szükséges engedélyekkel a férfi nem rendelkezett. Ezek között volt öt kakadu, 32 papagáj, 12 kifejlett nandu és öt nandufióka. A fiókákra egy keltető dobozban találtak rá a rendőrök.

A mintegy tízmillió forint összértékű, engedély nélkül tartott madárállományban nagyon értékes és ritkaságnak számító egyedek is voltak – írta a rendőrség. Így például – akár 600-700 ezer forintot érő – jákópapagájok és ara papagájok is, sőt egy hibrid madár is, melyet sárgaszárnyú ara és zöldszárnyú ara keresztezésével hoztak létre. A megszállott gyűjtőnek mondható tulajdonos – aki többségében Szlovákiából, Csehországból és Hollandiából szerezte be az állatokat – egy-egy madarat szinte családtagként kezelt, és kalitkában tartott, míg a többieknek egymással összenyitható, kültéri röpdét, illetve kifutót alakított ki – ismertették.

Az engedély nélkül tartott 54 madarat a Békés Vármegyei Kormányhivatal zár alá vette, majd elkobozta, és azokat később a Szegedi Vadaspark mentőközpontjába szállították.

A rendőrség arról is írt, hogy a tanyán 86 különböző fajtájú kutyát is találtak kennelben. Az állatok felének nem volt egyedi azonosítást biztosító chipje, és oltási könyvvel sem rendelkezett. Tartásuk körülményeit külön eljárás keretében vizsgálják.

Az 54 éves férfit védett madarak tartásával kapcsolatos természetkárosítással gyanúsítják, és a nyomozás befejezését követően az iratokat a Gyulai Járási Ügyészségnek küldték meg – olvasható a rendőrség honlapján.

Kapcsolódó írásaink