Bűnügy

Szenegáli embercsempész ellen emeltek vádat Kunszentmiklóson

A furgon alig 6 négyzetméteres, szellőzés nélküli, zárt rakterében 32 migráns zsúfolódott össze

Sanyargatással elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség egy szenegáli férfi ellen, aki a furgonja szűk rakterébe 32 határsértőt zsúfolt, és úgy menekült az őt üldöző rendőrök elől, majd miután defektet kapott, megpróbált elfutni.

Szenegáli embercsempész ellen emeltek vádat Kunszentmiklóson
Szenegáli embercsempész ellen emeltek vádat Kunszentmiklóson
Fotó: baon.hu

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a vádirat szerint az Olaszországban élő szenegáli férfi négyezer euróért vállalta, hogy a Szerbia felől Magyarország területére tiltott módon belépő, személyes okmányok nélküli határsértőket a déli határszakasztól az osztrák határig szállítja, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A vádlott 2022. október 14-én délelőtt egy földút melletti erdős területen 17 pakisztánit, 12 indiait és 3 afgánt vett fel olasz rendszámú furgonjának ülések nélküli rakterébe. Elindulásuk után Apostag belterületén a kunszentmiklósi rendőrök igazoltatni akarták, és ezért leintették a vádlottat, ő azonban a rendőri jelzésre nem állt meg. Menekülés közben defektet kapott, majd elfutott a rendőrök elől, akik 150 méter üldözés után utolérték és elfogták.

A furgon alig 6 négyzetméteres, szellőzés nélküli, zárt rakterében összezsúfolódott 32 migráns nehezen kapott levegőt, miután a vádlott rájuk csukta a csak kívülről nyitható hátsó ajtót. A másfél órás út során az embercsempész ráadásul nagyon gyorsan vezetett, emiatt előfordult, hogy a szállított emberek egymásra estek. A sötét, levegőtlen raktérben állva utazó migránsok számára a szállítás jelentős testi-lelki gyötrelemmel járt, de sértetlenül szálltak ki a furgonból.

Az ügyészség a férfival szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről való kiutasítását indítványozza. A letartóztatásban lévő embercsempész ügyében a Kunszentmiklósi Járásbíróság dönt.

Kapcsolódó írásaink