Bűnügy

Májusban ítélet születhet Gyárfás és Portik perében

Csaknem negyedszázad után végre megtudhatjuk, ki ölette meg Fenyő Jánost?

Május elejére tűzte ki az iratismertetést a Fenyő János meggyilkoltatása ügyében tárgyaló Póta Péter bíró, ami alapján még abban a hónapban ki is hirdetheti a bíróság az elsőfokú ítéletet. Huszonöt évvel a merénylet után végre megtudhatjuk, ki ölette meg a médiacézárt: Gyárfás Tamás, Portik Tamás, mindkettő vagy egyik sem. Most, februárban a bizonyítási eljárás zárulhat le.

Májusban ítélet születhet Gyárfás és Portik perében
A médiamogul Fenyő János és Friderikusz Sándor Vértes György felvételén
Fotó: Wikipedia

Végkifejletéhez érhet májusban a Fenyő János meggyilkoltatásának vádjával indult per a Fővárosi Törvényszéken – írta a Magyar Nemzet. A lap emlékeztetett: Gyárfás Tamás először 2019. november 11-én állt bíróság elé, ám akkor is és és azóta is tagadja, hogy ő ölette volna meg egykori üzleti ellenfelét. Az ügy másik főszereplője, Portik Tamás ellen perújítás keretében zajlik az eljárás, amit egyesítettek Gyárfás perével.

Fenyő János 1998. február 11-én Budapesten, a Margit körútba csatlakozó Margit utcában a piros lámpánál várakozott az autójával, amikor egy Agran minigéppisztollyal lelőtte őt Jozef Rohác. A nagypolitikát, az üzleti életet és az alvilágot egyaránt megrázó merénylet után majd negyedszázaddal, ha nem jön közbe semmi, idén május végén, az iratismertetést követően hirdetheti ki Póta Péter bíró az első fokon meghozott ítéletét. 

A lap szerint borítékolható, hogy a fellebbezések folytán másodfokon fog folytatódni az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán; ha a vádlottakat elmarasztaló ítélet születik, akkor a terheltek és védőik, ha felmentő ítélet születik – akár bizonyítottság, akár bűncselekmény hiányában –, akkor a vádhatóság fog fellebbezni az ítélet ellen. Ám addig még történni fog egy és más a törvényszéken. Februárban ugyanis négy tárgyalási napon tanúmeghallgatásokkal folytatódik és várhatóan be is fejeződik a bizonyítási eljárás.

A kényes tartalmú „fehér könyvről” például először Fenyő János bizalmasa, Perczel Tamás beszélt. Különösen érdekes lehet Vajtó Lajos meghallgatása, aki azt állította a nyomozás során, hogy Fenyő János a halála előtt nem sokkal átadott neki egy húszoldalnyi – állítólag Gyárfásra terhelő tartalmú – bizonyítékhalmazt azzal, hogy sajtókapcsolataira támaszkodva hozassa nyilvánosságra.

Vajtó Lajos korábban azt mondta: a kérdéses húsz oldal benne volt abban a 120 oldalas dossziéban, amelyet Fenyő állítólag egyenesen Kuncze Gábornak, a Horn-kormány belügyminiszterének juttatott el – Kuncze tagadta ezt –, onnan pedig néhai Kiss Ernőhöz, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság akkori vezetőjéhez került. Amikor 2000-ben újra megnyitották a Fenyő-ügy aktáit, ismét felbukkant ez a dosszié is, ám már csak százoldalas volt.

Az operatív jelentéseket senki nem vette komolyan a rendőrségen, és elsüllyesztették azokat.

Mint azt a lap korábban megírta, a vád szerint Gyárfás Tamás előbb megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt, amit Tasnádi elvállalt, ám nem hajtotta végre, ugyanakkor a megbízási díjat felvette. A vád szerint Gyárfás ezután felbujtotta Portik Tamást, hogy ölesse meg üzleti ellenfelét, Fenyő Jánost, amivel aztán Portik megbízta a szlovák bérgyilkost, Jozef Rohácot. Rohácot – aki Fenyőt megölte – jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték korábban ezért a tettéért és az Aranykéz utcai, négy halottat követelő robbantás miatt. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom