Bűnügy

Vádat emeltek egy autómentő sofőrjét halálra gázoló férfi ellen

A vádlott hasonló bűncselekményért korábban már volt börtönben

Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki tavaly júliusban halálra gázolta egy – az M3-as autópályán lerobbant – tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője kedden az MTI-vel.

Vádat emeltek egy autómentő sofőrjét halálra gázoló férfi ellen
A kiérkező autómentő sofőrje a leállósávban vontatta fel a meghibásodott kistehergépkocsit a trélerre (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Szilágyi László közleményében azt írta, a vádirat lényege szerint 2022. július 28-án egy kistehergépkocsi haladt Vásárosnaményből Budapest felé az M3-as autópályán, amikor Pócspetri közelében műszaki hiba miatt meg kellett állniuk. A gépkocsi vezetője a leállósávba húzódott, hívta az autómentőt, az autópálya-kezelő pedig bójákkal és jelzőtáblával látta el a területet.

A kiérkező autómentő sofőrje a leállósávban vontatta fel a meghibásodott kistehergépkocsit a trélerre, amikor az autójával óránkénti 120–130 kilométeres sebességgel érkező vádlott fékezés nélkül elütötte a záróvonalon álló férfit, aki a helyszínen életét vesztette – ismertette a sajtószóvivő.

Megjegyezte, ugyan a vádlottat a lemenő nap erősen zavarta a vezetésben, ennek ellenére a sebességét nem csökkentette, nem észlelte a terelőbójákat, a jelzőtáblát és a leállósávban álló kistehergépkocsit sem, valamint a kellő oldaltávolságot sem tartotta.

A halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolt sofőr hasonló bűncselekményért korábban már volt börtönben. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság két év fogházbüntetésre ítélje, és négy évre tiltsa el a közúti járművezetéstől – tette hozzá Szilágyi László.

Kapcsolódó írásaink