Bulvár

Ezért nem szavaz III. Károly király a választásokon

Az uralkodónak szimbolikus szerepe van a politikában

A brit királyi család tagjaitól elvárás, hogy pártatlanok legyenek politikai kérdésekben. Ez különösen vonatkozik a mindenkori uralkodóra. III. Károly király is ezt az elvet követi, így sosem nyilvánított még politikai véleményt, sőt szavazni sem szokott – írja az Elle.hu.

Ezért nem szavaz III. Károly király a választásokon
III. Károly brit király ellenőrzi a díszőrséget a kulcsok átadásának ünnepségén, Edinburgh-ban
Fotó: AFP/Andrew Milligan

Májusban jelentették be, hogy választásokat tartanak az Egyesült Királyságban, a szavazás pedig július 4-én reggel kezdődött meg. Pontos eredmény péntekre várható, ezen a napon III. Károly király fel is kérheti az újonnan megválasztott miniszterelnököt, hogy alakítson kormányt – olvasható a portálon.

Mivel az uralkodónak szimbolikus szerepe van a politikában, ezért a brit királyi család tagjai tartózkodnak a politikai kérdésektől. Sosem nyilvánulnak meg fontosabb kérdésekben, ezért viszonylag elterjedt tévhit, hogy a királyi család tagjai nem szavazhatnak a választásokon.

Nincs törvény, amely tiltaná ezt a királyi család tagjainak. A valóságban azonban tartózkodnak ettől, a mai alkotmányos monarchia legfontosabb alapelvétől vezérelve, amely szerint a királynak az őt támogató királyi család aktív tagjaival együtt szigorú politikai pártatlanságot és a pártatlanság látszatát kell fenntartania. Bármilyen titkos információ kiszivárogtatása arról, hogyan szavaztak, nagyon kínos és káros lenne az intézményre nézve – mondta Robert Blackburn, a londoni King’s College alkotmányjog professzora az Express.co.uk-nak.

Emiatt III. Károly király nem szokott szavazni, így a 2024-es választásokon sem fog. Nem tudni, hogy a királyi család többi tagja hogyan áll a kérdéshez, erről a szakértők nem árultak el információkat. Ám nagy valószínűséggel ők sem szavaznak, mivel szeretnék elkerülni a kellemetlenségeket.

Kapcsolódó írásaink