Bulvár

Az állatok egészségének is a záloga az undor

A Hongkongi Egyetem kutatói mélyebbre ástak ebben a témában, és kidolgoztak egy keretrendszert

Az undor érzése fontos érzelmi mechanizmus az emberek életében. Azonban nem vagyunk ezzel egyedül: az állatok egészségének is a záloga ez az érzés – írta a Hvg.hu.

Az állatok egészségének is a záloga az undor
A csoportban élő fajok hajlamosabbak a megfertőződésre, viszont nagyobb valószínűséggel felismerik és elkerülik a beteg állatokat
Fotó: JENS BUTTNER / DPA / AFP

Az undor segít abban, hogy megvédjen a betegségektől. Érzékszervi jelzések hatására undorodunk például egy fertőzött seb látványától, így, amennyiben lehet, távol tártjuk magunkat tőle. Az undor az állatokban is kognitív és/vagy fizikai reakciókat szabadít fel, annak érdekében, hogy elkerüljék a kórokozókat és a mérgező anyagokat.

A Hongkongi Egyetem kutatói mélyebbre ástak ebben a témában, és kidolgoztak egy keretrendszert az undor és az ezzel összefüggő betegségkerülő viselkedések tesztelésére fajok, élőhelyek, társadalmi rendszerek között.

Korábbi vizsgálatok szerint több mint 30 faj alkalmaz betegségelkerülő stratégiát a vadonban, most pedig a szakemberek hét további fajt is megemlítettek, amelyeket eddig figyelmen kívül hagytak.

A fajok társadalmi rendszerüktől és ökológiai réseiktől függően eltérő szintű betegségkerülő magatartást mutatnak – írják a kutatók a Journal of Animal Ecology folyóiratban. A magányos fajok kevésbé érzékenyek a társadalmi úton terjedő betegségekre, így kevésbé alkalmazkodtak e kockázat felismerésére és elkerülésére.

A csoportban élő fajok hajlamosabbak a megfertőződésre, viszont nagyobb valószínűséggel felismerik és elkerülik a beteg állatokat.

Van azonban egy érdekes megfigyelés: a kolóniákban élő fajok, mint például a nyulak vagy pingvinek nagyobb valószínűséggel tolerálják a fertőzött társakat. Mivel a fajok egymásra vannak utalva a túléléshez, a kollektív immunitás megszerzése hatékonyabb lehet, mint az izolálás. (Ez a modell alkalmazható egyébként az emberi betegségekre is, például a Covid–19 világjárványra.)

A szerzők az undorral összefüggő elkerülő magatartásoknak öt gyakorlati alkalmazását javasolják a vadgazdálkodásban és a vadvédelemben. Ide tartozik a veszélyeztetett fajok rehabilitációja, a termést károsító fajok helyhasználatának és élelmiszer-fogyasztásának módosítása. Ez magában foglalhatja a kártevők számára nem vonzó környezet kialakítását.

Kapcsolódó írásaink

Tücsök 50 éves!

ĀNincs még egy állatkert a világon, ahol a nílusi vízilovak tartásának nagyobb tradíciója lenne, mint Budapesten