Belföld

Ünnepi programok Budapesten

Március tizenötödike számtalan izgalmas családi programot kínál, a múzeumok és közintézmények is különleges ingyenes programokkal várják az érdeklődőket

A Parlament előtt, a Kossuth téren 9 órakor a hagyományos zászlófelvonással kezdődik az ünnepség. A nemzeti lobogó felvonása után 9.30-kor ünnepi huszármenet indul a Nemzeti Múzeum irányába. A menet útvonala érinti az Alkotmány utcát, a Bajcsy Zsilinszky utat, a Károly körutat, és végül 10 órakor érkezik meg a Magyar Nemzeti Múzeumhoz.

Ünnepi programok Budapesten
Fotó: MH/Purger Tamás

10.30-kor kezdődik a hivatalos ünnepség, majd egész napos családi és gyerekprogramok várják a Nemzeti Múzeumban az érdeklődőket. A legtöbb program ingyenes, de némelyik előzetes regisztrációhoz kötött, a részletes program ITT található. 17.30-tól egészen este 23. óráig ünnepi fényekbe öltözik a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzata is – írta meg az szmo.hu.

Ingyenesen látogatható az Országház is. 10 órától egészen 18 óráig az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát is.

Március 15-ei programok a Várkert bazárban
Kézműves foglalkozások, interaktív játékok, fegyverbemutató, lovashuszár-járőrszolgálat várja a kicsiket és nagyokat is egyaránt. A Csikós udvaron az Élő Történelem improvizációs előadáson pedig a Momentán Társulat idézi fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit Katona Csaba történésszel. Az interaktív előadással a magyar történelem legizgalmasabb pillanatait és legjelentősebb alakjait elevenítik majd meg. A részletes program ITT böngészhető.

A Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum is nagyszabású, egész napos eseménnyel emlékezik meg az 1848-as forradalomról, és egyúttal búcsúzik két, nagy népszerűségnek örvendő időszaki kiállításától is. Az egyik a Kádár (játék) katonái, a másik pedig a Középpontban a középkor 7. – Ágyúgolyó és pohár című tárlat. Emellett egész napos családi programokkal várják az érdeklődőket.

A kézműves foglalkozások, szórakoztató bemutatók korhű öltözettel és felszereléssel, az ismeretterjesztő tárlatvezetések minden korosztálynak szórakoztató kikapcsolódást ígérnek.

Orbán Viktor miniszterelnök a 200 éve született forradalmár költő, Petőfi Sándor szülővárosában, Kiskőrösön mond ünnepi beszédet 14.30-kor.

Kapcsolódó írásaink