Belföld

A szankciók Európa népeit sújtják

Hétértékelő Soros György spekulációval elképesztő összegeket keres a a háborún - mondta Deák Dániel

Ma már egyre inkább úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-féle DK-n kívül nincs más életképesen működő formáció az ellenzéki térfélen - jelentette ki lapunknak Deák Dániel politológus. Beszélt arról is, hogy a globális baloldal mereven ragaszkodik az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, miközben azok jobban fájnak az európaiaknak, mint az oroszoknak.

A szankciók Európa népeit sújtják
Gyurcsány leuralta az összefogást, napjainkra az egyesült ellenzék lényegében szétesett
Fotó: MH/Purger Tamás

A globális baloldal egyre kétségbeesettebben bizonygatja, hogy a brüsszeli szankciók működnek, Magyarországon pedig a balliberális politikusok a balliberális sajtótermékekkel kéz a kézben igyekeznek ezt bemagyarázni az embereknek - mondta lapunknak Deák Dániel politikai elemző a múlt hét történéseit összegezve. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint nehezen fog ez menni nekik, hiszen a közvélemény-kutatások alapján a magyarok több mint kétharmada azon az állásponton van, hogy a szankciók rosszak, azok jobban fájnak az európaiaknak, mint az oroszoknak. Nem meglepő - folytatta - , hogy így vélekednek az emberek, ugyanis nem vakok, látják mi zajlik a világban és saját bőrükön érzik, milyen negatív hatása van rájuk az elhibázott és az áremelkedéseket okozó brüsszeli szankcióknak.

Deák rámutatott, ilyenkor felmerül a kérdés, mégis miért kampányol ilyen látványosan a balliberális oldal a szankciók mellett? Ugyanis az ő szavazóik is szenvednek tőlük és ők is tisztában vannak azzal, hogy a szankciókkal nem lehetett megállítani a háborút, éppen ellenkezőleg: az még intenzívebb lett - tette hozzá. Oroszország a hírek szerint egymillió katonát küld a frontra, ennek ellenére a baloldal továbbra is hangosan kampányol a szankciók mellett. A politológus úgy fogalmazott, a választ eddig is sejtettük, de ma már biztosan mondhatjuk: a balliberális oldalt külföldről, egészen pontosan az Amerikai Egyesült Államokból finanszírozzák a Soros-hálózaton keresztül. A demokrata amerikai körök erősen háborúpártiak - jegyezte meg Deák Dániel - , Soros György pedig spekulációival elképesztő összegeket keres a a háborún. Ahogy Orbán Viktor felhívta rá a figyelmet pénteki rádióinterjújában: "aki fizeti a számlát, az rendeli a nótát". Így a baloldal is azért szankciópárti, mert az amerikai megrendelőik ezt várják el tőlük - vélekedett az elemző.

Mit tehet ebben az esetben a kormányoldal, amely egyértelműen ellenzi az energiaszankciókat, amelyek egész Európát rendkívül negatívan érintik. A válasz erre a politológus szerint az, hogy szövetségeseket kell keresnünk Európában annak érdekében, hogy a jelenlegi brüsszeli szankciós politikát át lehessen alakítani. Deák hozzáfűzte, ebben partner lehet Olaszország, és több környező tagállam is, például Szlovákia, ahol a kormányfő szerint komoly a baj, az ország akár csődbe is kerülhet a magas energiaárak miatt.

Deák Dániel úgy folytatta, az elkövetkezendő hetek és hónapok igen nehezek lesznek Európa számára, Magyarországnak pedig szövetségeseket kell keresnie ehhez a küzdelemhez, de az már most látszik: a balliberális oldalra ebben a kérdésben sem lehet számítani. A magyar baloldal továbbra sem hajlandó a nemzeti érdekek mentén politizálni - szögezte le.

Mindezek fényében nem meglepő, hogy a támogatottságuk tovább csökkent, és ma már egyre inkább úgy tűnik, hogy a Gyurcsány-féle DK-n kívül nincs más életképesen működő formáció az ellenzéki térfélen - értékelte az itthoni helyzetet az elemző. Hangsúlyozta, a korábban lendületes Momentum  mintha eltűnt volna a kevésbé ismert, szürke Gelencsér Ferenc pártelnökké válása óta. Ennek hatására sorra távoznak vezető politikusok, például az MSZP-ből is, mivel már nem látják biztosítottnak a politikai jövőjüket a párton belül. Ujhelyi István is ebbe a sorba illik bele, ugyanis vélhetően nem látta garantáltnak a 2024-es EP-választáson azt, hogy az MSZP színeiben ismét mandátumot szerezzen. Kérdés, mihez fog kezdeni, új pártot vagy mozgalmat alapít-e majd, tovább fragmentálva ezzel a balliberális oldalt vagy ő is közeledik inkább Gyurcsány Ferenchez - magyarázta a politológus. 

Szerinte az utóbbi esélye kicsi, ugyanis ő híresen rossz viszonyt ápol a DK vezetőjével. Lehet ez is volt az oka a távozásának, ugyanis az MSZP jelenlegi vezetése is tisztában van vele, hogy a párt csak akkor maradhat életben, ha Gyurcsánnyal szövetkeznek vagy összeolvadnak.

Kapcsolódó írásaink