Belföld

Lezárták a röszkei határt

Éjféltől életbe lépnek az új szabályok + VIDEÓ

Befejeződött a magyar-szerb zöldhatár lezárása, miután a helyére került a határszakaszt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított pengésdróttal ellátott tehervagon, amely az utolsó szakasz volt, ahol eddig a migránsok szabadon átjöttek a határon. Szerbia felől már csak a nyilvános határátkelőn lehet Magyarország területére lépni. Röszke környékén teljes a készültség, a riadó elrendelése után több teherautónyi fegyveres katonát szállítottak a határhoz. Este kilenc órakor félezer migráns várt a határon.  Varga Mihály szerint akár a költségvetés módosítására is szükség lehet, ha ha tartós marad a bevándorlóhullám. A Századvég felmérése szerint a magyar lakosság egyre nagyobb része áll ki a bevándorláspolitikát szigorító intézkedések mellett.

Objektum doboz

A szerb-magyar határon ezerháromszázötven méter magasságig és húsz kilométeres sávban légtérzár van érvényben a kialakult migrációs válság miatt. A  Nemzeti Közlekedési Hatóság közölte, hogy a légügyi hivatal rendelkezése szeptember 10. óta van érvényben további intézkedésig. Az intézkedés célja a szükséges légtér biztosítása a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erőátcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához. Az adott légteret csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő, valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légijárművek használhatják, a menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása.

Este nyolc óra után, helyére került a magyar-szerb zöldhatárt lezáró műszaki akadály utolsó eleme, egy határkerítés-szakasszá átalakított tehervagon hétfő este Röszkén, a Szeged-Szabadka vasútvonalon. Szerbia felől már csak határátkelőn lehet Magyarország területére lépni szárazföldön

Helyszíni jelentések szerint a rendőrség hétfő délután fél ötkor zárta le a a szerb-magyar határ migráció által leginkább érintett pontját. Ez azt jelenti, hogy nem engedik át a menekülők azon a ponton, ahol a Szeged-Szabadka vasútvonal áttöri az országhatárt, illetve a műszaki határzárt. Eddig ugyanis a határnak ezen a pontján akadálytalanul haladhattak át a menekültek, most azonban az éppen érkezőket visszafordítják a határvonalról.

Posted by Magyar Hírlap on 2015. szeptember 14.