Belföld

Étterem és közösségi tér fogyatékos munkaerővel

Miskolci Batyu- téka

Hazánkban egyedülálló, többfunkciós éttermet adtak át Miskolc belvárosában, szerdán a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából.  Az étterem, mely a megváltozott munkaképességűek fejlesztő játszóházaként és a témával foglalkozó szakkönyvtárként is üzemel majd, hétfőtől kezdi meg működését a nemzetközileg is elismerésnek örvendő Szimbiózis Alapítvány jóvoltából.

lead batyu
A Szimbiózis Alapítvány kezdeményezése mindamellett, hogy meglehetősen újszerű, azért is különösen hasznos, mert az éttermi egységgel és a köré épülő szolgáltatásokkal 15 munkahelyet hoznak létre, mégpedig elsősorban fogyatékossággal élőknek adnak munkát.

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy a kormányzati szándék és a konkrét beavatkozások mellett nagyon fontos, hogy az adott városnak milyen koncepciója van a fogyatékossággal élők szempontjából. Az alpolgármester úgy fogalmazott, a kezdeményezés valódi munkahelyeket teremt, amelyek megállják helyüket a piacon.

Kiss Gábor gratulált az alapítvány elnökének és munkatársainak, s végezetül így foglalta össze gondolatait, „a kezdeményezés nagyszerű, már csak az ételnek kell finomnak lennie, hiszen mégiscsak egy étteremről van szó.” Erről is igyekezdtünk meggyőződni, lapunk a pult mögé is bepillantott, hogy az étterem vezetőjével és séfjével, Girhiny Péterrel váltsunk pár szót a menüről. Az ünnepélyes megnyitón a töltött káposzta ínycsiklandó illata töltötte be a teret, emellett kolbászos karaj, valamint sajttorta kínálta magát, de ezen kívül sok más finomsággal is várja vedégeit a különös hangulatú „Batyu”, hétfőtől. 

Az egyedülálló miskolci beruházás mintegy 15 millió forintból valósul meg, amelyből 4 millió forint értékű támogatást élvez az alapítvány, a „fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek működési és szakmai programjának támogatása 2014” nevet viselő sikeres pályázatuknak köszönhetően. A támogatás a Batyu-Téka étterem fejlesztő játszóházának kialakítására, speciális eszközök beszerzésére, szülősegítő szolgáltatás indítására, valamint autizmus-specifikus szakmai előadássorozatok megvalósítására ad lehetőséget. A rendezvény keretében átadták a Szimbiózis Alapítvány által létrehozott az „Év esélyteremtő munkahelye” vándordíjat is, melyet idén egy nagy multú biztosítótársaság miskolci telephelye érdemelt ki.