Belföld

Bezárná a kiskaput a Fidesz a kamupártok előtt

Gulyás Gergely frakcióvezető hangsúlyozta, ha az ellenzék nem támogatja a javaslatukat, akkor a lehetséges visszaélésekért kizárólag őket terheli majd politikai felelősség

A Fidesz javasolja, ha egy párt a választáson nem éri el a félszázalékos eredményt, köteles legyen visszafizetni az állami támogatást.

Gulyás
Gulyás: Az ÁSZ is változást javasolt (Fotó: Ficsor Márton)

A kampányfinanszírozási törvény módosítását kezdeményezi a Fidesz frakcióvezetője Répássy Róbert képviselővel együtt. Gulyás Gergely az MTI tudósítása szerint elmondta: a jogszabály úgy változna, hogy amennyiben egy állami kampánytámogatásban részesülő párt az országgyűlési választáson félszázalékos eredményt sem ér el, köteles legyen visszafizetni az államtól kapott összeget. Ebben az esetben az adott párt legfőbb vezető testületének tagjai egyetemlegesen, teljes vagyonukkal tartoznak a visszafizetésért. A kormánypárti indítvány alapján még az állami támogatás folyósítása előtt nyilatkozni kellene arról, hogy kik a párt legfőbb vezető testületének tagjai.

Gulyás Gergely indoklásul kifejtette: a 2014-es választás előtt elfogadott kampányfinanszírozási törvény az induló pártok és jelöltek között minden korábbinál lényegesen nagyobb esélyegyenlőséget teremtett. Az ellenzéki pártok azonban több alkalommal kritizálták, hogy míg az egyéni jelöltek esetében ha valaki nem ér el kétszázalékos eredményt, a neki járó egymillió forintos állami kampánytámogatást vissza kell fizetni, addig az országos listák esetében nincs ilyen küszöb – magyarázta.

Azt is megemlítette, hogy Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke levélben fordult Kövér László házelnökhöz, és a korábban ellenzéki pártok által is megfogalmazott módosító indítványokkal megegyező tartalmú változtatást javasolt. Gulyás emlékeztetett, hogy a törvénymódosítás kétharmados többséget igényel, ezért a kormánypártok mellett szükség lesz néhány ellenzéki képviselő támogatására. Ha az ellenzék ezt a javaslatot nem támogatja, akkor kizárólagos politikai felelősség terheli őket mindazon visszaélések miatt, amelyek az előttünk álló országgyűlési választáson ebben a tekintetben előfordulhatnak – mutatott rá.

Gulyás bejelentésére az ÁSZ közleményben reagált. Ebben rámutatnak, hogy a szervezet ellenőrzési tapasztalataival járulhat hozzá a módosítási kezdeményezéséhez. A 2014-es országgyűlési választások kampánypénzeinek ellenőrzései egyértelműen alátámasztották, hogy a 2013-ban hozott törvényi változások növelték a kampánypénzek felhasználásának átláthatóságát, illetve javították az ellenőrzés lehetőségeit. Az ÁSZ felhívta a jogalkotók figyelmét a tapasztalt szabálytalanságokra, hiányosságokra. Ezek a figyelemfelhívások hasznosulhatnak a módosítással – írták.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom