Belföld

Vitézy Dávid: Az eredeti 41 darabos szavazati különbség több mint hatszorosának változott a minősítése

A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik

„Eddig rendezett keretek között zajlott az újraszámlálás a mai nyolc kerületben” – írta Vitézy Dávid közösségi oldalán.

Vitézy Dávid: Az eredeti 41 darabos szavazati különbség több mint hatszorosának változott a minősítése
Újraszámolják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait az V. kerületi Erzsébet téri helyi választási irodában, 2024. július 9-én. A Kúria honlapján július 7-én közzétett végzés szerint a testület a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát részben megváltoztatva elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás eredményének az érvényes szavazatok újraszámlálása alapján meghatározott megállapítását. Az újraszámlálás a tervek szerint július 11-ig tart, az NVB várhatóan 12-én dönt az eredményről
Fotó: MTI/Kovács Attila

Kiemelte bejegyzésében: „A hozzánk beérkező jelzések szerint már csak eddig több, mint 150 szavazókörben legalább 270 szavazat minősítése változott: voltak Vitézy-szavazatok a Karácsony-kötegekben és fordítva, voltak nyilvánvalóan érvénytelen szavazatok, melyeket valamiért tévedésből érvényesnek számoltak – mindhárom jelölt kapott ilyet. Tehát az eredeti 41 darabos különbség több, mint hatszorosának változott a minősítése, pedig ma eddig csak szavazatok egyötödét számolták újra. Ez már önmagában is mutatja, hogy a teljes újraszámlálás indokolt volt.”

„A főpolgármester-választás végeredményére az újraszámlálásnak eddig a mi információnk szerint nem volt hatása, még minimálisan nőtt is Karácsony Gergely előnye ezen az első napon. A leadott szavazatok maradék négyötödének újraszámlálása szerdán és csütörtökön folytatódik.”

Hangsúlyozta: „Látom, hogy rengeteg a felfűtött érzelem és indulat az újraszámlálás körül, ezért is írtam meg ezt a posztot, mert ebben a helyzetben szerintem nem szítani, hanem csökkenteni kell a feszültséget. Ilyen szoros eredménynél (0,005% különbség) a demokratikus választási folyamat teljesen természetes eleme, hogy a 15-16 óra munka után ötféle egy napon tartott választás szavazólapjait fáradtan megszámoló szavazókörök munkáját egy újbóli átszámolás útján ellenőrzik. Ez történik most.

Megállás nélkül mindenkit csalással vádolni, akinek törvény által megszabott feladata a választási jogorvoslatot kezdeményezni vagy ezekről dönteni, miközben egyébként a folyamat eddig rendezett és korrekt módon, minden főpolgármester-jelölt választási megfigyelőinek részvételével és konszenzusos döntésekkel, a sajtó teljes nyilvánossága mellett zajlik, szerintem óriási felelőtlenség, és aláássa a választások tisztaságába vetett közbizalmat” – magyarázta Vitézy Dávid.

Hozzátette: „A következő két napban még sok százezer szavazatot fognak átvizsgálni. A végeredményt nem tudjuk, de mindenkit arra kérek, higgadtan és felelősen viszonyuljon ehhez a folyamathoz – ez ugyanis a közös érdekünk, akárki is lesz végül a győztese ennek a főpolgármester-választásnak. Ahogy eddig is, most is elmondom: az újraszámlálás nyomán előálló jogerős eredményt természetesen elfogadom.”

Kapcsolódó írásaink