Belföld

Karácsony Gergely szerint Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe

Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe – írta a főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

Karácsony Gergely szerint Vitézy Dávid nem tud belenyugodni a vereségébe
Vitézy Dávid és Karácsony Gergely
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság döntésére reagálva úgy fogalmazott: Vitézy Dávid „az Alkotmánybíróságig futott azzal az abszurd érveléssel, hogy bár korábban maga által is elismerten nem kérte az érvényes főpolgármesteri szavazatok újraszámolását, az érvénytelen szavazatok átvizsgálása során kiderült számára, hogy a fel sem nyitott kötegekben levő érvényes szavazatokat jogsértően számolták”.

A Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig „lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez” – tette hozzá.

Azt írta, a főpolgármester-választást megismételni már nem lehet, hiszen a törvény szerint annak utolsó lehetséges időpontja két nap múlva, vasárnap lenne. A Kúriának azt kell mérlegelnie az alkotmánybírósági határozat után, szolgáltatott-e bizonyítékot arra Vitézy Dávid, hogy az érvényes szavazatok számlálásánál az eredményre kiható jogsértés történt – közölte.

Hozzátette: ha igen, akkor nyolc nap alatt a Kúria maga fogja a választási irodák segítségével újraszámolni a 782 ezer érvényes szavazólapot. Ha nem, akkor részletesebb indokolással helybenhagyja a főpolgármester-választás eredményét.

„Nem baj. Legalább újfent kiderült, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja. Én türelmesen kivárom az ámokfutásának végét” – zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Elfogadja a Kúria újbóli döntését Vitézy Dávid

Bárhogy dönt is a Kúria a megismételt eljárásában az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki döntése után, a törvényben szabályozott jogorvoslati folyamat eredményeként így létrejövő végleges jogerős eredményt természetesen elfogadja – írta Vitézy Dávid pénteken a Facebook-oldalán.

A második helyen végzett főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott: Karácsony Gergely főpolgármester egy hete „független magyar bíróságként” jellemezte a Kúriát, ezért bízik benne, hogy az Ab döntése alapján következő újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd.

„Magam részéről biztosan így fogok, és türelemmel várom a Kúria újbóli eljárását és döntését”, hiszen a mostani jogorvoslati folyamat bár hosszadalmas, de a választási eljárásról szóló törvény által megszabott, minden magyar település önkormányzati választására vonatkozó jogorvoslati határidők és keretek között történik - írta.

Bejegyzésében Vitézy Dávid – aki az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület jelöltjeként indult a választáson – kitért arra: öt százezrelék különbséget jelent a 41 szavazat, amely a két főpolgármester-jelölt között volt, Magyarországon ilyen szoros választási eredmény ekkora szavazatszám mellett még sosem született – hangsúlyozta, hozzáfűzve, a rendkívül szoros eredmény miatt az összes főpolgármester-jelöltre leadott szavazat újraszámlálásának indokoltságáról is újból döntenie kell a Kúriának.

Az érvénytelen szavazatok közül 2,3 százalék lett mégis érvényes, miután ezeket a Nemzeti Választási Bizottság újraszámlálta. Megállapították, hogy a korábbi választásokhoz képest változatlan szabályok ellenére tévesen nyilvánítottak érvénytelennek több mint ötszáz szavazatot, amelyek között mindhárom főpolgármester-jelöltre leadott érvényes szavazatok voltak. Így csökkent a különbség 41 szavazatra – emlékeztetett Vitézy Dávid.

Ennyire szoros eredmény és ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Más kérdés, hogy jó eséllyel nem csak négy-öt héten át húzódó és soklépcsős jogorvoslati folyamat eredményeképpen – tette hozzá bejegyzésében.

Kapcsolódó írásaink