Belföld

Orbán Viktor: Béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja + VIDEÓ

„Óvatosnak kell lenni, amikor a tűzszünetről beszélünk: nehéz felmérni egy olyan beszélgetés hatását, mint amilyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytattam” – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken reggel.

Orbán Viktor: Béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja + VIDEÓ
Orbán Viktor a Kossuth rádióban
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A kormányfő közölte: azért kell a békéről beszélni, mert ha erről nem beszélünk, nem beszélünk a háború nyomorúságáról sem.

„A béke magától nem jön el, béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja” – jelentette ki a miniszterelnök az ukrajnai háború kapcsán, de ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, ez „eszébe sem jut”.

A kormányfő azt mondta: fel tudja viszont tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ezt feltárta, akkor utána a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, azt követően pedig az arra feljogosítottak fognak majd tárgyalni. De ez még nagyon messze van, a békéhez vezető útnak csak az első lépéseit tudjuk megtenni – fogalmazott.

Orbán Viktor elmondta: Európának a béke és az emberiesség, az emberséges gondolkodás, emberséges külpolitika iránytűjét kellene a kezében tartania és valószínűleg többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljanak el.

„Elmegyek helyekre és tényeket tisztázok. Kérdéseket tettem fel Zelenszkij elnök úrnak is, hogy hol van az a vörös vonal, amíg ő el tud menni. Ha ezt nem tudjuk meg, hiába ülünk Brüsszelben, nem tudunk meg semmit. Béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja. Magyarország nem vállalhatja ennek a felelősségét, de tudunk jó eszköz lenni a békét akaró emberek kezében, el tudunk indítani egy folyamatot, megindítani a feleket egy hosszú úton, amelynek a végén tűzszünet lesz” – magyarázta Orbán, kiemelve: megfontolásokat kell az asztalra tenni, amelyekről az EU tud tárgyalni és döntéseket hozni.

Orbán Viktor kifejtette: mindenfajta felmérést lehet olvasni, miután Európa úgy döntött, hogy „bevonódik” Ukrajna oldalán a háborúba. A háborúról való beszéd és felmérés is a háború részei, tehát manipuláltak vagy legalábbis nehezen tud hinni nekik – mutatott rá.

Európának többet kell tenni a háború megfékezéséért

A miniszterelnök felidézte berlini, római és párizsi látogatását, amelyek a magyar uniós elnökség előkészítését célozták, majd a kijevi útját, amelyeken nemcsak politikusokkal, döntéshozókkal beszélt, hanem átlagemberekkel is.

Kifejtette, hogy két dolgot lát: egyrészt van egy morális nyomás, az emberek úgy érzik, Európa a békéről szólt eddig. Ezért Európának, ha a szomszédságában kitör egy háború, aminek meg sem kellett volna történnie, akkor többet kellene tennie, hogy a háborús feszültség enyhüljön. A másik, amit tapasztalt, hogy az emberek aggódnak a háború Európai gazdaságra gyakorolt hatása miatt. „Aggódnak, hogy ha elküldjük a pénzt Brüsszelből a frontvonalra, akkor hogy lesz itt gazdasági növekedés? Persze, a dolgok mindig bonyolultabbak, mint ahogyan azt az emberek érzékelik, de átgondolásra érdemesek ezek a felvetések” – mondta Orbán.

Hétfőn alakul a Patrióták Európáért frakciója

A Patrióták Európáért pártcsalád megalapítása kapcsán a kormányfő elmondta: hétfőn lesz az alakuló ülés, ahol összegyűlnek mindazok a pártok, amelyek a csatlakozásról már döntöttek, csak még nem jelentették azt be. Akkor lesz egy listánk, és akkor láthatják, hogy nem a levegőbe beszéltem – utalt korábbi kijelentésére, miszerint a harmadik, majd a második legnagyobb erő akarnak lenni az Európai Parlamentben.

A francia választás Európa egész sorsát befolyásolja

„A francia parlamenti választás nemcsak a frakciók számát vagy létszámát befolyásolja, hanem egész Európa jövőjét is. A német kancellár pártja gyengén szerepelt az EP-választásokon, Németországban is nehéz a helyzet. Franciaországban odáig fajult a helyzet, hogy fel kellett oszlatni a nemzetgyűlést. A francia elnök helyzete szent és sérthetetlen, nem úgy a parlamenté. Nem volt még példa arra, hogy Franciaországban a jobboldal, amelyet egy úgynevezett cordon sanitaire révén, »egészségügyi kordonnal« elkülönítettek minden más párttól, szalonképtelennek minősítettek, áttörje ezt a kordont és megnyerjen egy választást. Itt egy olyan változás lesz, ami azonnal hatást gyakorol az egész kontinensre. Két eset lehetséges, hogy melyik valósul meg, az majd vasárnap este kiderül. Az egyik a jobboldal abszolút többsége. A jobboldal bejelentette, hogy csak abszolút többség esetén alakít kormányt. Én ezt megértem, vezettem már koalíciós kormányt. A másik lehetőség, hogy ugyan nyer a Nemzeti Tömörülés, de nem nyer eléggé. Akkor zavaros helyzet következik, és ennek is hatása lesz Brüsszelre is, ránk is. A francia jobboldali párt az egész EP legnagyobb nemzeti pártcsoportja, ezért nem mindegy, hogyan döntenek saját sorsukról. Ezért mondom, hogy várjuk ki a hétfőt” – tette hozzá Orbán.

„A hazafiak jobban állnak, mint ahogyan látszik az európai politikában. Ide tartozik az egyik olasz kormányzó párt, az egyik holland kormányzó párt, a Fidesz, Babiš már ott toporog a győzelem kapujában, az osztrák FPÖ vezeti a közvélemény-kutatásokat, az egyik várható belga partnerünk a kormányzás kapujában van. Ezért mondom, hogy a tanácsban már most nagyobb a Patrióták ereje, mint ahogyan látszik” – mutatott rá a kormányfő.

Arról, hogy Brüsszel ideiglenes vámokat akar kivetni Kínára, azt mondta Orbán, reméli, hogy ez csak ideiglenes lesz. „Kereskedelmi háborúval nézünk szembe – hangsúlyozta a kormányfő, kiemelve: az európai autógyártók nem kérnek a Kínára kivetendő büntetővámokból. – Az ilyen rossz és átgondolatlan döntések kereskedelmi háború felé tolják a döntéseket, ami Magyarországnak rossz, mert mi abból élünk, hogy amit megtermelünk, azt a világon mindenütt el tudjuk adni. Mi képesek vagyunk szinte bármit előállítani, de ezeket a világ fogyasztja el, nem mi. Ezért ha nem tudjuk eladni a termékeinket, az a munkahelyek elvesztéséhez is vezethet. Ezért ellenezzük a kereskedelmi háborúkat” – mutatott rá a kormányfő.

Tűrhetetlen, ami a légi közlekedésben zajlik

Amit most a légi közlekedésben látunk, az a tűrhetetlen kategória, azon nem lehet nem felháborodni – mondta a légi közlekedésben tapasztalható fennakadásokról a miniszterelnök, aki szerint nem arról van szó, hogy jól szervezik-e a légi közlekedést vagy sem, hanem arról, hogy az emberség minimuma is hiányzik.

Hangsúlyozta, hogy a repülőtér legtöbb utasa egész évben dolgozott, a félretett pénzéből el akar menni nyaralni, a legtöbben ezt komoly erőfeszítéssel hozzák össze.

„A legtöbb magyar család számára ez az év eseménye. És nemcsak rosszul készülnek fel erre a légitársaságok, de rosszul is bánnak ezekkel az emberekkel, akik a padlón, a füvön alszanak. Nemcsak arról van szó, hogy rosszul szervezik, hanem, hanem arról, hogy semmilyen emberséget nem mutatnak a reptéren, a légi közlekedésben, amikor nem mondják meg, mi a helyzet, amikor óriási késések vannak” – tette hozzá.

Ami a repülőtéren történik, az még az állami tulajdonszerzés előtti időszak következménye – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: bízik benne, hogy amikor megtörténik a reptér tényleges fizikai átvétele, a helyzet javulni fog. Nemcsak a repülőtér üzemeltetőinek kell javulnia, mert gond van légi közlekedés irányítóival és a földi kiszolgálással is – mondta Orbán Viktor.

Leszögezte, hogy sokkal több megértést és emberséget várnak azoktól, akik ott a magyar emberekkel vagy a turistákkal találkoznak. Nyomatékosította, hogy vannak elvárások, amiket a kormány támaszt, és a minisztereket felszólította, hogy ezeknek szerezzenek érvényt.

Az üzemanyagár-emelkedésről is beszélt a kormányfő

Az emelkedő benzinárakról Orbán Viktor elmondta: a miniszterelnök dolga, hogy megértést mutasson, segítséget nyújtson, nem dolga a fenyegetőzés. „De ha egyszer kötünk egy megállapodást a magyarországi üzemanyag-forgalmazókkal, azt be kell tartani. Most kicsúsztak abból a sávból, a magyar emberek többet fizetnek az üzemanyagért, mint a szomszédos államok polgárai, ezért most szóval kérjük, hogy tartsák be a megállapodást. Ha ez nem segít, intézkedni fogunk” – figyelmeztetett a kormányfő.

Vannak biztató jelek a gazdaságot illetően is. „Ezek a dolgok mindig összefüggnek a háborúval. A világ legnagyobb nem nyugati országai az elmúlt napokban két helyen is összegyűltek és komoly gazdasági együttműködésekről döntöttek. A BRICS és a shanghaji együttműködés is sokkal rugalmasabb, sokkal kevésbé bürokratikus, mint Európa. Erre nekünk is fel kell készülni. Már vannak kedvező folyamatok, amit tovább tudunk vinni. A turizmus a legjobb, mert idehozza a turista pénzét, itt költi el. Ezért a turizmusban dolgozók a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazatát működtetik. És a turizmus tovább fog fejlődni, ha a reptér átvétele megtörténik” – vázolta fel Orbán Viktor.

A kormányfő 20-30 ezer család közé teszi azok számát, akik csatlakozhatnak a lakáskorszerűsítési programba. A kormány próbál a munkaadókkal is olyan megállapodásokat kötni, amelyek jó béreket eredményezhetnek. „Mindenkinek van lehetősége dolgozni, aki akar” – hangsúlyozta a kormányfő, aki arra is rámutatott: a magyar gazdaság helyzetének alakulásáról majd őszre lehet többet tudni.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink