Külföld

Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz Vitézy Dávid a június 9-i választási eredmény miatt. A korábbi főpolgármester-jelölt nem ért egyet az eredménnyel.

Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult
Beadvány a belső zsebből
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Újabb fordulat állt elő a főpolgármester-választásban, miután Vitézy Dávid tizenhét oldalas alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz (Ab). Az LMP jelöltje panaszában a legfőbb bírósági fórumtól a Kúria döntésének Alaptörvény-ellenességének a megállapítását, valamint az eredmények megsemmisítését kéri.

Mint az Ab honlapján olvasható, Vitézy álláspontja szerint a Kúria döntése megsértette az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz és jogorvoslathoz való alapjogot. Az indítványozó úgy véli, a kiesett jelölt nevének áthúzása olyan megtévesztő módon lett fölvezetve a lapokra, hogy az a választópolgárok és a jelöltek számára is elérte az alapjog-korlátozás szintjét.

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal múlta fölül Vitézy Dávidot, de utóbbi kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen voksokat – utóbbiakból ugyanis több mint húszezer akadt. A lépés ugyan a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye alig negyvenegy voksra apadt.

Kapcsolódó írásaink