Belföld

Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről

A nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kellett a számvevőszéket

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közzétette a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat a június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti (EP-) választási kampányban megjelentetett politikai hirdetések adatairól – közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

Közzétette az ÁSZ a sajtótermékek tájékoztatóit a politikai hirdetésekről
Közzétette az Állami Számvevőszék a sajtótermékek által megküldött tájékoztatókat a politikai hirdetésekről (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Photononstop/Onoky/A. Chederros

Emlékeztettek: a választási eljárásról szóló törvény szerint választási kampányidőszakban politikai hirdetést csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé, amelyek hirdetési árjegyzéküket előzőleg megküldték az Állami Számvevőszéknek.

A nyilvántartásba vett sajtótermékeknek a választást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kellett a számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. A tájékoztatásnak tartalmaznia kellett, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mikor és milyen terjedelemben tette közzé.

Hozzátették: a határidőben, illetve a határidő után beérkezett tájékoztatókat az ÁSZ feldolgozta és a http://www.asz.hu oldalon a Választások menüpont alatt elérhetővé tette. A számvevőszék a honlapján sajtótermékek szerinti bontásban hozta nyilvánosságra a dokumentumokat.

Az ÁSZ közölte azt is, a sajtótermékek által megküldött tájékoztatók tartalmáért, jogszabályi előírásoknak megfelelőségéért felelősséget nem vállal.

Kapcsolódó írásaink