Belföld

Vitézy: Karácsony Gergely szerint csak az a jó választási eredmény, ha ő a győztes

Úgy véli, egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, „ameddig ő a voksolást meg nem nyeri; csak az a jó választási eredmény, amelyben ő a győztes”. Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

Vitézy: Karácsony Gergely szerint csak az a jó választási eredmény, ha ő a győztes
Vitézy Dávid, az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje
Fotó: AFP/Attila Kisbenedek

Arra reagálva, hogy Karácsony Gergely csütörtökön a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte leszögezte, a választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte meg.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége.

Közölte, Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítana, ha már „Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást sem sikerült megszerveznie fennakadások nélkül”.

Vitézy Dávid kiemelte, Karácsony Gergellyel szemben ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amelybe Budapest került.

„Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért” – fogalmazott, hozzáfűzve, az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett, esetleges szavazatszámlálási hibákat.

Leszögezte, hogy szerinte ezekért nem a szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai.

Egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amelyben sok múlik a jelöltek hozzáállásán és minden egyes mondatnak súlya van – közölte, és hozzátette, hogy a kampányban és a választás óta mindvégig ennek a felelősségnek a tudatában járt el, ezért törekedett arra, hogy minden egyes állítást, amelyet a nyilvánosságban megfogalmazott, tökéletesen alá tudjon támasztani.

Szerinte Karácsony Gergely ennek az ellenkezőjét teszi, „politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket”.

Vitézy Dávid bejegyzésében azt írta, szerinte „ez súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben”, ő ebben nem szeretné és nem is fogja követni Karácsony Gergelyt.

A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság – nem jogerősen – megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

A határozat ellen – jogszabálysértésre való hivatkozással – három napon belül lehetett fellebbezni.

Az NVB szerdán Vitézy Dávid kezdeményezése elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket érvényesnek kell tekinteni.

Kapcsolódó írásaink