Belföld

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei választásokra

Mivel a bejelentések megfeleltek a követelményeknek, az NVB nyilvántartásba vette az Európai Parlament (EP) képviselőinek választására és az önkormányzati választásra az Alternatíva Pártot.

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB a június 9-ei választásokra
A június 9-ei önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP) választások hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában, 2024. március 21-én
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vette az Esély Magyar Szociáldemokraták Közössége Egyesületet, az UPK Újpestiek Közössége Egyesületet, a Daru Park Politikai Nonprofit Egyesületet, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületét, a Közösség a Fejlett Városért Egyesületet, a Fenyvesért Együtt Egyesületet, a Tápiószecsői Gazdakört, a 23. Kerületért Egyesületet, a Simontornyai Civil-Kontroll Egyesületet, a Kisvárosunkért Egyesületet, valamint a Hajrá Szele Egyesületet.

Az önkormányzati és nemzetiségi választásra pedig nyilvántartásba vette a „Hrvati-Horvátok” Egyesületet, a Srpski Forum Egyesületet, és a Szegedi Helyi Szerb Közösség egyesületet.

Visszautasította az NVB, hogy jelölőszervezetként nyilvántartásba vegye a Regélő Hagyományőrző Egyesületet, mert nem az arra jogosult jelentette be.

Az EP-választásra a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint szerda délutánig már 31 pártot vettek nyilvántartásba jogerősen, az önkormányzati választásra 417 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 87-et.

A 2019-es EP-választásra 28 pártot vettek nyilvántartásba, az önkormányzati választásra 341 jelölőszervezetet, a nemzetiségi választásra pedig 114-et.

Az NVB szerda határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát.

Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket az NVB és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet.

A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kiírásakor.

Nyilatkozniuk kell a jelölteknek és jelölőszervezeteknek a nyilvántartásba vételhez továbbá arról, hogy a választói akarat befolyásolására vagy ennek megkísérlésére irányuló tevékenység folytatására külföldi támogatást és belföldi jogi személytől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől támogatást, névtelen adományt vagy ezekből származó vagyonelemet az adott választásra nem használnak fel. Nemzetiségi szervezetnél további feltétel, hogy az alapszabályában 2021. január 1-jétől rögzített célja legyen az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket a különböző választásokra kérelem alapján, egy eljárásban veszik nyilvántartásba, és minden lehetséges választáson jogosultak részt venni. Ennek alapján a pártokat az EP- és az önkormányzati választásokra, az egyesületeket az önkormányzati választásra, a nemzetiségi szervezeteket az önkormányzati és a nemzetiségi önkormányzati választásokra veszik nyilvántartásba.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb április 20-án vehetik át az ajánlóíveket.