Belföld

Molnár Zsolt esete a Hugo Boss táskával

Polt Péter legfőbb ügyész – a befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként – indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Molnár Zsolt országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Molnár Zsolt lapunknak azt válaszolta: nem fogadott el semmilyen kenőpénzt.

Molnár Zsolt esete a Hugo Boss táskával
Molnár Zsolt elismerte a találkozót az informatikai cég emberével, de 2022-ben tagadta, hogy pénzt kapott
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

A 2022-es parlamenti választás előtt robbant ki az az ügy, amelynek kapcsán Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn kezdeményezte Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója mentelmi jogának kiadását az Országgyűlés elnökénél. A büntetőeljárás országgyűlési képviselővel szembeni lefolytatására – így a tényállás részleteinek további tisztázására – a mentelmi jog felfüggesztését követően nyílik lehetőség – írta közleményében a legfőbb ügyész.

Molnár Zsolt cselekménye társtettesként elkövetett befolyással üzérkedés bűntettének a megállapítására alkalmas – közölték. A vádhatóság gyanúja szerint 40 millió forintot kért és kapott egy informatikai cég egyik vezetőjétől, hogy a kft nyertességét támogassa a BKV informatikai tenderén.

Lapunkban először 2022 februárjában írtunk arról, hogy a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot, és a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott.

Fuzikra 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál jelentek meg.

Így került képbe a zuglói parkolási ügy is, amelynél a SYS IT Services egyik leányvállalata nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat. Fuzik vallomása szerint ő 2017 és 2019 között minimum 250 millió forintot adott át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak. Utóbbi 2019-től Zugló polgármestere lett. Az üggyel összefüggésben az ügyészség később kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését, a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

Ami a BKV informatikai pályázatát illeti, a SYS IT Services 2019 nyarán nyert el el azt a közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, Baja Ferenc neve, aki a pályázat beadása előtt kereste fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést”, ha fizetnek nekik. Fuzik vallomása szerint Molnár 40 milliót kért, Baja Ferenc volt szocialista miniszter pedig 30 millió forintot.

Az ügyészség mostani közleménye szerint a nyertes kft. először Baja Ferencnek fizetett. Az ügyészség közleménye szerint Molnár Zsolt – a korrupciós megállapodásról értesülve – megkérte a volt minisztert, hogy az ő részére is kérjen a férfitól 40 millió forintot azért, hogy a szerződést ő se támadja. Baja Ferenc 2019 júniusában egy újabb találkozó keretében Molnár Zsolt kérését tolmácsolta a férfinak – olvasható az ügyészségi dokumentumban.

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak. Fuzik akkori vallomása Molnár Zsolt később maga jelentkezett nála. A pénz átadásának körülményeiről elmondta, Molnárral 2019. augusztus 6-án délelőtt 10 órakor találkoztak a Casa Bianka étterem előtt az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak.

Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában megemlítette, hogy a táskát nem kapta vissza.

Molnár Zsolt a vesztegetésről szállingózó hírekre az ATV-ben reagált, ahol igyekezett előre menekülni. Közölte, valóban találkozott Fuzik Zsolttal és egy padon ülve beszélgettek az Olimpia parkban, de azt tagadta, hogy pénzt vett volna át a férfitól.

Természetesen telefonon és elektronikus levélben is kerestük Molnár Zsolt pártigazgatót és Kunhalmi Ágnest, az MSZP társelnökét: Mit szólnak a tárgyban foglalt gyanúsításhoz?
Támogatják-e a pártigazgató mentelmi jogának kiadását?
Molnár Zsolt kíván-e reagálni a történtekre?

Molnár: Nem fogadtam el semmilyen kenőpénzt

Kérdéseink kapcsán az MSZP pártigazgatója az alábbi választ küldte lapunknak:

A rendszerváltás óta eltelt idő legnagyobb közéleti botránya rázta meg az elmúlt időben Magyarországot, amely során a magyar társadalom és az ellenzéki politika közösen akkora nyomást gyakorolt a kormányra, hogy kénytelenek voltak több hű emberük kezét elengedni. A Fidesz ezért követ el most mindent, hogy ellehetetlenítse az ellenzéki pártokat és a vezető politikusokat. Most épp én kerültem sorra.

Ebben az évekkel ezelőtti ügyben már 2022-ben kezdeményeztem mentelmi jogom felfüggesztését, és magánvádas büntetőeljárást indítottam a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért. Most is megerősítem: nem fogadtam el semmilyen kenőpénzt, semmilyen törvénytelen dolgot nem tettem, tiszta lelkiismerettel állok a vádak elé. Koholt vádak alapján próbálnak besározni, hiszen tudjuk, hogy vádalku során nem kell igazat mondani. Ismét kampány van, ismét személyes támadásokkal próbálják elterelni a figyelmet a valóságról.

Az ilyen hazug vádaknak nem szabad bedőlni, nem szabad hagyni, hogy a következő időszakban politikusok essenek a Fidesz lejárató kampányának áldozatául.

Kapcsolódó írásaink