Belföld

Fidesz: Korrupciós ügyek között bukdácsol Soproni Tamás

A csókos céggel szemben huszonöt napi késésért egy napi kötbért érvényesítettek

Két testületi ülésen sem jelent meg Terézváros polgármestere, menekül a felelősség és az újságírók elől – jelentette ki lapunknak Kovács Balázs miniszteri biztos, a Fidesz VI. kerületi elnöke. A momentumos polgármestert a Terézvárosnak okozott 145 millió forint kárral kapcsolatosan kérdeztük, de érdemi választ nem kaptunk. Az egészségügyi szakrendelő felújítása kapcsán Bálint György független önkormányzati képviselő tett feljelentést, egy másik közbeszerzésnél vélelmezett túlárazás miatt pedig Kovács Balázs fordult az ügyészséghez.

Fidesz: Korrupciós ügyek között bukdácsol Soproni Tamás
Soproni Tamás polgármester sem a Bálint György, sem a Fidesz által összehívott rendkívüli testületi ülésre nem ment el
Fotó: MH archív/Papajcsik Péter

Feljelentették Soproni Tamást című cikkünkben (itt) megírtuk, hogy a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat Csengery úti épületének felújítása kapcsán 142 millió forint kár érte az önkormányzatot. A költségvetést súlyosan érintő veszteségek a Közbeszerzési Döntőbizottság által kiszabott bírságokból, a határidők csúszása miatt visszatartott uniós pénzből, a közbeszerzést ellenőrző Irányító Hatóság szankciójából, illetve a késedelem miatt járó kötbér beszedésének elmulasztásából adódott. Bálint György független képviselő ezek kapcsán a rendőrséghez fordult, s szórólapokon tájékoztatta a lakosságot is a történtekről. Ezeket Soproni Tamás lakása előtt is elhelyezték, amire a VI. kerületi momentumos polgármester a közösségi médiában reagált. Azt írta, Bálint őt és a családját maffiamódszerekkel akarja megfélemlíteni.

Momentumos kettős mérce a magánszféra szentségében

Soproni Tamás momentumos polgármestert az ügy kapcsán az alábbi kérdésekkel kerestük meg:

Ön tiltakozott az ellen, hogy Bálint György képviselő a lakása előtt helyezett el szórólapokat a lakosság tájékoztatása érdekében, miszerint az önkormányzatot 142 millió forintos kár érte, amiért Önt tartja felelősnek, s büntetőfeljelentést is tett? Mi ezzel kapcsolatosan az álláspontja?

Nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzatot 142 millió forint kár érte?

Nem igaz a közbeszerzési bírság, a le nem hívott uniós pénz, az Irányító Hatóság 24 milliós büntetése?

Ön szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság és az uniós pénzek felhasználását ellenőrző Irányító Hatóság is maffiamódszerekkel dolgozik?

A feljelentő, Bálint György arról ír, hogy 2019-ben az összefogott ellenzéki képviselőket Ön irányította Hassay Zsófia fideszes polgármester háza elé tüntetni. Ez nem sértette a magánszféra szentségét?

Miért nem engedi a vizsgálóbizottság felállítását a közbeszerzések során állítólagosan elkövetett szabálytalanságok tisztázása érdekében?

Kérdéseinkre Soproni Tamástól az alábbi válasz érkezett:

Nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzatot 142 millió forint kár érte.

Az önkormányzat annak a képviselőnek az állításait, illetve Facebook-posztját, aki 14 millió forinttal akarta megkárosítani a terézvárosiakat, s akit ezért a saját frakcióját kivéve minden politikai párt (Fidesz, DK, LMP, Momentum) lemondásra szólított fel a képviselő-testületben, aki ellen saját pártja (MSZP) is etikai eljárást indított, s akinek mostani akcióját a Fidesz polgármesterjelöltje is elítélte, nem kívánja kommentálni.

Az immár a hatóságok által is vizsgált ügyekben megkerestük Kovács Balázst, a Fidesz terézvárosi elnökét, aki úgy fogalmazott: a polgármester és az önkormányzat dollárbaloldali többsége a botrányt el akarta hallgatni. Nem adtak sem a képviselőknek, sem a terézvárosi embereknek semmilyen tájékoztatást a korrupciógyanús ügyekről. Sőt, a botrány kirobbanását követően a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőcsoportja által kezdeményezett rendkívüli képviselő-testületi üléseken, a nyilvánvaló felelőssége elől menekülve, a polgármester meg sem jelent. A titkolózása, a bujkálása azonban nem teszi meg nem történtté a Soproniék által elkövetett súlyos törvénytelenségeket és az azok miatt bekövetkezett százmilliós károkozásukat sem.

Kovács lapunknak kitért arra is, hogy az ominózus közbeszerzés kapcsán Soproni Tamásék a csókosokat előnyben részesítették. Ezzel magyarázható, hogy a határidő csúszása kapcsán a huszonöt nap helyett csupán egy napi kötbért érvényesítettek a vállalkozóval szemben, tehát 30 millió forintot elfelejtettek elkérni a kivitelezőtől. A szakrendelő felújítása, amely uniós forrásból valósult meg, még az előző városvezetés időszakában kezdődött – tette hozzá Kovács Balázs – , amit Soproniék megörököltek, ám két évig az égvilágon semmit nem kezdtek a beruházással. Emiatt nem tudták már az ötven milliós uniós forrást lehívni, a pályáztatás során elkövetett súlyos törvénysértésekért pedig 24 millió forintot vissza is kellett fizetni.

Kovács Balázs felhívta a figyelmet arra, a lapunkban korábban már ismertetett közbeszerzésre is, amelynek során Soproniék 35 millió forintért, 670 ezer forint négyzetméteráron építettek meg egy fémtetős kukatárolót a Podmaniczky úton, nyílt pályáztatás nélkül, sőt fakivágási engedély nélkül. Négy céget hívtak meg, és a reális ár többszöröséért kivitelezték a kukatárolót, ami bűncselekmény gyanúját is felveti. Kovács ebben az ügyben fordult az ügyészséghez.

Kapcsolódó írásaink