Belföld

Orbán Viktor: 2023 a nagy küzdelmek éve volt

A kormány elérte az idei évre kitűzött céljait – mondta el Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján, ahol a hazai és a nemzetközi sajtó kérdéseire válaszolt. A miniszterelnök számba vette az eredményeket, és a tervek közül kiemelte többek között a pedagógusok béremelést. Számos kérdést kapott az ukrajnai háborúról, amelynek megítélése nem változott: Magyarország békét akar. Figyelmeztetett ugyanakkor arra is, ha az EU elutasítja a tárgyalásokat, akkor végül a feje fölött fognak döntést hozni az oroszok és az amerikaiak. A miniszterelnök értékelte a keleti nyitás politikáját, beszélt a hazánknak járó uniós források helyzetéről, valamint a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választásokról is.

Orbán Viktor: 2023 a nagy küzdelmek éve volt
Orbán Viktor miniszterelnök a magyar és a nemzetközi sajtó kérdéseire válaszol az év utolsó Kormányinfóján
Fotó: MH/Purger Tamás

A kormány elérte az idei évre kitűzött céljait – mondta el Orbán Viktor az év utolsó Kormányinfóján, ahol a hazai és a nemzetközi sajtó kérdéseire válaszolt.

2024-től azt reméljük – mondta –, hogy már az előrelépésért dolgozhat az ország. A kormány ezért hirdette meg a csok+-t, hozta tető alá a minimálbéremelést, a nyugdíjak terén pedig némi emelés is bekövetkezhet. A tervek között szerepel a tanárok és óvodapedagógusok esetében egy 3 éves bérfejlesztés.

A Liszt Ferenc Repülőtér megvásárlása kapcsán Orbán Viktor jelezte: a légi közlekedés fejlesztése rendkívül fontos, és azt látjuk, hogy az osztrákok és a lengyelek elléptek mellőlünk. Ha lépést akarunk tartani, akkor az államnak be kell lépnie ebbe. Ez azért nagyon fontos, mert a turizmus egy nagyon fontos lába a magyar gazdaságnak. A tárgyalássorozat végén vagyunk – árulta el Orbán Viktor, hozzátéve: ez egy befejezett ügy, bármelyik nap lehet bejelentés.

Ukrajna támogatása

Az uniós csúcsról szólva azt mondta: Magyarország nem tart igényt a Kasszandra-szerepre, de az Ukrajnáról folyó tárgyalások nagyon hasonlóak a migrációról szóló vitákra. A magyar kormány éveken át érvelt keményen a migráció ellen, és ugyanazok álltak szembe vele, mint most. Az idő pedig bebizonyította, hogy nekünk lett igazunk, és az unió most szenved a bevándorlási válság kezelésével. Orbán Viktor szavai szerint a tanácsülésen arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy most is ez lesz, olyan terheket, problémákat vesz a nyakába az EU, amelyeket utána nem fog tudni kezelni. Mivel a többieket nem sikerült meggyőzni, Olaf Scholz javaslatára Orbán Viktor úgy döntött, nem vesz részt az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló szavazáson. Viszont – emlékeztetett – ez nem jelent semmit, hiszen a magyar parlament jóváhagyása nélkül Ukrajna soha nem lesz EU-tag.

Orbán Viktor az ukrajnai háború lezárásáról szólva több kérdést is kapott. Ezekre elmondta, Európát fenyegeti egy veszély: ha Európa nem lép, és nem kezd tárgyalásokat, akkor az oroszok és az amerikaiak megint a fejünk felett fognak megegyezni, mint a második világháború után. Ezt a veszélyt a krími válság idején sikerült elhárítani a minszki megállapodásokkal. A magyar kormány határozott álláspontja, hogy az ukrajnai háború lezárásához az első lépés a tűzszünet, utána a tárgyalási keretek meghatározása. És utána meg kell egyezni abban, hogy a védekező ukránok és a megszálló oroszok mit tegyenek. Most mindenki ezen az utolsó kérdésen lovagol, pedig ez nagyon hátul van, szerinte. És ha nem figyelünk a sorrendre, akkor elszalasztjuk az esélyt arra, hogy ezt a konfliktust tárgyalóasztal mellett és az EU részvételével lezárjuk.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben egy liberális véleménybuborék van, és a jövő évi választások egyik tétje az, hogy sikerül-e felnyitni a bürokraták szemét a valóságra
Orbán Viktor szerint Brüsszelben egy liberális véleménybuborék van, és a jövő évi választások egyik tétje az, hogy sikerül-e felnyitni a bürokraták szemét a valóságra
Fotó: MH/Purger Tamás

Kiemelte: Magyarország nem támogatja a közös uniós hitelfelvételt, mert a covid idején ezt már kipróbáltuk, és nem működött. Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország szerint a jelenlegi uniós költségvetés nem szorul módosításra, ha viszont mégis át akarják írni az európai tagállamok, és ehhez mindenkinek megvannak a maga javaslatai, akkor nekünk is lesznek javaslataink.

A miniszterelnök világossá tette: a kormány számára Magyarország biztonsága a legfontosabb. És Magyarország érdeke az, hogy ne sodródjon bele ebbe a háborúba; és hogy a háború mielőbb véget érjen.

A gázai konfliktusról szólva pedig megismételte, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, és biztosítania azt, hogy az országban a terrorfenyegetettség megszűnjön, és az, ami október 7-én történt, soha ne ismétlődhessen meg.

Uniós pénzek

„Magyarországot nem fenyegeti a 7-es cikkely szerinti eljárás. Az eljárás megindításának feltétele a jogállamiság tartós megsértése, de az Európai Bizottság éppen néhány napja állapította meg, hogy ez a veszély hazánkban már nem áll fenn" – emlékeztetett Orbán Viktor annak kapcsán, hogy egyes tagállamok Ukrajna támogatásának blokkolása miatt megvonnák hazánk szavazati jogát.

Kérdésként vetődött fel az is, hogy ha Brüsszel kifizeti azokat a pénzeket Magyarországnak, amelyeket még visszatart, akkor a kormány „engedékenyebb” lesz-e, de Orbán Viktor leszögezte: az ukrajnai háború finanszírozását azért blokkolja a kormány, mert nem ért egyet vele. A visszatartott források ettől függetlenül járnak hazánknak, és ezt a két kérdést Budapesten nem kötik össze.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben nyilvánvalóan zsarolásra használják az uniós forrásokat. Ennek kapcsán hangsúlyozta: Magyarország próbál együttműködni az Európai Bizottsággal, ám nehéz, mert néhány napja a nagy európai parlamenti frakciók levelet írtak Ursula von der Leyennek, és megfenyegették, hogy megbuktatják, ha odaadja hazánknak azokat a pénzeket, amelyek nekünk jog szerint járnak. Ebben a helyzetben a magyar kormánynak minden eszközt meg kell ragadnia, hogy az ország érdekeinek érvényt szerezzen.

Választási év

Orbán Viktor szerint „valami kór rágja a nyugati demokráciák” szövetét: az USA-ban bíróság tiltja el az elnökválasztás egyik esélyesét az előválasztáson való részvételtől, a tengeren innen egy „másik nagy országban” az egyik legnagyobb ellenzéki pártot titkosszolgálati eszközökkel figyelik meg és nemzetbiztonsági kockázatnak tartják – utalt Németországra és az AfD-re –, és megint egy másik országban – Lengyelországban – a közmédiát hatósági erőszakkal foglalják el, és ez ellen Brüsszelben, Washingtonban senki nem szólal fel. A miniszterelnök szerint ez súlyos kettős mérce.

Jövőre európai parlamenti választásokat tartanak Európában. A kormányfő szerint sokaknak, önmagát is beleértve, az a benyomása, hogy Brüsszelben egy liberális véleménybuborék alakult ki. „A ’24-es választások célja, hogy felnyissuk a szemeket Brüsszelben, és rábírjuk arra, hogy kijavítsa az elmúlt években elkövetett hibákat" – fogalmazott Orbán Viktor.

A Fidesz legkésőbb márciusig megnevezi a főpolgármester-jelöltjét – jelezte, hozzátéve: a Fidesz–KDNP a főváros legerősebb politikai közössége, és saját jelöltet állít a 2024-es önkormányzati választásokra.

A Kelet és a Nyugat átfedésben van Magyarországon Orbán Viktor szerint, aki hangsúlyozta: csak így lehetünk érdekes és sikeres szereplői a világgazdaságnak
A Kelet és a Nyugat átfedésben van Magyarországon Orbán Viktor szerint, aki hangsúlyozta: csak így lehetünk érdekes és sikeres szereplői a világgazdaságnak
Fotó: MH/Purger Tamás

Határvédelem és migráció

A határvédelem is szóba került a Kormányinfón. Orbán Viktor ennek kapcsán kijelentette: a magyar rendőrök elismerésre méltó teljesítményt nyújtanak, viszont az orosz–ukrán háború miatt a katonáknak le kellett vonulniuk a határról, aminek a védelméhez Brüsszel 1 százalék körüli összeggel járult hozzá. Emlékeztetett arra is, hogy az ősszel nőtt a migrációs nyomás, ráadásul az embercsempészek már fegyvert is használnak. A horvátok schengeni csatlakozása szintén új kihívást jelent. Határozottan visszautasította azokat az egyes sajtótermékekben megjelent híreszteléseket, amelyek szerint a kormány időnként szándékosan lazít a határvédelmen.

Kérdésre válaszul a kormányfő elmondta, az új uniós migrációs csomag olyan, mint amikor egeret vajúdnak a hegyek: nem lesz képes megállítani a bevándorlást. Azt csak úgy lehet megfékezni, ha a migránsok menedékkérelmét az unió határain kívül bírálják el, és csak az jöhet be, akinek erre engedélyt adtak.

Diplomácia

A V4 szerepét és jövőjét illetően a kormányfő emlékeztetett: a szövetséget azért hozták létre, hogy az EU-ban és különösen a kelet-közép-európai régióban ne Németország és Franciaország döntsön el mindent. Az együttműködés sokáig sikeres volt, de a részes feleken kívül ehhez senkinek nem fűződött érdeke, és ezért megpróbálták szétverni. Kétségtelen, hogy a visegrádi országcsoport ma már nem nagyon tölti be azt a funkciót, amit szántak neki, ezért most át kell gondolni, mit lehet kihozni belőle.

Arra felvetésre, hogy Volodimir Zelenszkij tárgyalni szeretne Orbán Viktorral, a kormányfő elmondta: az argentin elnök beiktatásán „egymás mellé sodorta őket az élet”. Akkor az ukrán elnök ezt személyesen is felvetette neki, és ő igent mondott a felkérésre. A részletekről a külügyminisztereknek kell megegyezni.

A határon túli magyarokról is kapott kérdéseket a kormányfő. Az ukrán nemzetiségi törvény kapcsán elmondta: „bennünket egy jogszabály nem hat meg”, minket az érdekel, mi a hozzá kapcsolódó gyakorlat. Kiemelte: a magyar kormány azt javasolta Ukrajnának, hogy a magyarok jogait garantáló 2015-ben elvett törvényt, amelyhez kapcsolódott egy jó gyakorlat – azt adják vissza, ahelyett, hogy írnak egy újat, aminek évekbe telhet, mire kialakul a joggyakorlata. Nem ez történt.

A keleti nyitásról szólva Orbán Viktor elmondta, Ady Endre szerint Magyarország a Kelet és Nyugat között kompországként ide-oda mozog. A magyar kormány viszont nem osztja ezt az álláspontot. „A Kelet és a Nyugat átfedésben van Magyarországon” – fogalmazott a miniszterelnök. Hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitika célja, hogy miközben Magyarország a nyugati szövetségi rendszerhez tartozik, gazdaságilag ne maradjon annak a perifériáján, hanem a keleti befektetők, nagyvállalatok számára is érdekes legyen. Ez a politika – szögezte le – működik. Hazánkban a nyugati és a keleti beruházók is jelen vannak, és sok esetben együtt is működnek egymással. Ez hatalmas fejlődési potenciált jelent.

Kapcsolódó írásaink

Orbán Viktor: Ez nem a mi háborúnk

ĀA miniszterelnök elmondta, szerinte mi volt az év legjobb híre. Méltatta a magyar labdarúgás eredményeit. Elárulta, mi a hagyományos vacsora szenteste napján a családjában