Belföld

Erős közösségi háló a cserkészet

Készségeket és képességeket, erős közösségi hálót nyújt a cserkészet ahhoz, hogy egy fiatalból erős, magabiztos felnőtt váljon – mondta Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára az Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet című kötet bemutatóján szerdán Budapesten.

Erős közösségi háló a cserkészet
Erőpróba a Szabadság hídon
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

„A cserkészet által képviselt értékek a fiatalokért felelős szakterület számára is rendkívül fontosak. Szeressék egymást, a természetet, legyenek egyenesek, felelősségtudatosak, segítsenek, ahol tudnak, közben legyenek vidámak, testben és lélekben is tiszták” – fogalmazott a kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött rendezvény köszöntőjében Nagy-Vargha Zsófia. Kiemelte, hogy közös fontos misszió továbbá a magyarságtudat megőrzése, ami különösen fontos és nehéz a határon túl, illetve a diaszpórában élő magyarok számára. Hozzátette: köszönet jár azért, hogy a cserkészet ezt meg tudta erősíteni az elmúlt 110 évben.

„Amire a cserkészek felesküsznek, azaz Isten, haza és az embertársak szolgálata, olyan értékek, amelyeken nem fog az idő. Mintegy 40 millió ember mondhatja el magáról, hogy cserkész, köztük voltak és vannak mások mellett Paul McCartney, J. K. Rowling, Latinovits Zoltán, Szerb Antal, Szentgyörgyi Albert vagy II. Erzsébet angol királynő” – mondta a helyettes államtitkár.

Mint felidézte, a cserkészmozgalom alapítója, Robert Baden-Powell kiváló gondolata volt, hogy minden nemzet a saját kultúrájára és történelmi arcára alakítsa szervezetét. Kitért arra, hogy a magyar cserkészet alapjait ez alapján rakta le és erősítette meg Teleki Pál miniszterelnök és a piarista költő-tanár, Sík Sándor. „A második világháború után a magyarországi cserkészet úgy tudott fennmaradni, hogy negyven éven át őrizte a parazsat.”

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója hangsúlyozta: egy 110 éves évforduló alkalom arra, hogy a múlt történéseit és a jövő kihívásait egyaránt szemügyre vegyük. Megjegyezte, hogy az MCC Press gondozásában megjelent kötet két szerkesztője, Réti Gergely, az MCC Közjogi Műhelyének kutatója, valamint Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója közelről ismeri a cserkészet közegét. „Több mint 15 ezer tagjával a Magyar Cserkészszövetség a legnagyobb ifjúsági szervezet hazánkban. Az MCC számos tekintetben osztozik a magyar cserkészek által is fontosnak tartott értékekben: mi is nemzetben, Kárpát-medencei magyarságban gondolkodunk, építünk a közösségi szellemre és tudatosan fejlesztjük azt” – mondta Szalai Zoltán.

Az Egy jobb világért – 110 éves a magyar cserkészet című kötet történelmi, szociológiai és pedagógiai tanulmányokon keresztül állít emléket a cserkészet történetének és nagyjainak, egyben választ keres arra a kérdésre is, hol a helye és a szerepe a cserkészetnek a 21. században.

Kapcsolódó írásaink