Belföld

Szijjártó Péter: Fenn kell tartani a magyar külpolitika szuverenitását

Európa ma van a legrosszabb biztonsági helyzetben a hidegháború lezárása óta

Súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe ma Európa, a helyzet hatékony kezeléséhez pedig a magyar külpolitika szuverenitásának fenntartására, a nemzeti érdek érvényesítésére van szükség minden külső nyomásgyakorlás ellenére is – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői meghallgatásán.

Szijjártó Péter: Fenn kell tartani a magyar külpolitika szuverenitását
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető arról számolt be, hogy Európa ma van a legrosszabb biztonsági helyzetben a hidegháború lezárása óta, a kontinensen és annak a közvetlen szomszédságában is háború dúl, mindezt pedig tetézi az immár nyolc éve tartó migrációs válság.

„Tehát ebben a biztonsági kontextusban kell a magyar külpolitikai stratégiát sikerre vinni, amelynek a szuverenitásából jottányit sem engedtünk az elmúlt időszakban, és nem fogunk a jövőben sem. (…) Ezen külpolitika legfontosabb célja és kötelessége, hogy az ország fizikai és gazdasági biztonságát garantálja” – szögezte le.

A három legfőbb biztonsági kihívás közül először is az ukrajnai fegyveres konfliktust említette, és arról számolt be, hogy az európai stratégia egyértelműen megbukott, Oroszországot nem sikerült térdre kényszeríteni, nem került közelebb a béke, ugyanakkor az elrendelt intézkedések súlyosan ártottak a tagállamok versenyképességének.

„Ennek ellenére a mai napig azt látjuk, hogy a béke szándéka helyett fegyverek érkeznek térségünkbe” – figyelmeztetett.

Majd hozzátette, hogy tévednek, akik azt állítják, hogy a harctéren van a megoldás, mivel ott kizárólag halottak vannak és pusztítás, illetve azoknak sincs igazuk, akik szerint a harctéri fejlemények közelebb visznek majd a békéhez.

Üdvözölte, hogy a NATO-tagok többsége felelősségteljes magatartást tanúsított azzal, hogy érvényben maradt az előző heti külügyminiszteri találkozón az a döntés, amelynek értelmében mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal, mivel ez a harmadik világháború kirobbanásának kockázatával járhatna.

Illetve tudatta, hogy a Kijev számára megfogalmazott reformjavaslatokba magyar kezdeményezésre az is belekerült, hogy tiszteletben kell tartani a nemzeti kisebbségek jogait.

Emlékeztetett, hogy az ukrán kormány minden eddigi ígérete üresnek bizonyult ezen a téren, miközben Magyarországnak egyértelmű elvárása a 2015 előtti állapot visszaállítása az ukrajnai kisebbségi jogokat illetően.

Szijjártó Péter ezután kitért a közel-keleti helyzetre, és hangsúlyozta, hogy annak eredője az Izrael ellen elkövetett brutális merényletsorozat, amelyre válaszul terrorellenes művelet indult, ennek sikere pedig az egész világnak érdeke.

Rámutatott: elejét kell venni az államközi háború kirobbanásának, a térségben ugyanis ez beláthatatlan következményekkel járna, ezért a nemzetközi közösségnek felelősségteljesen kell viselkednie, hogy így legalább a remény megmaradjon az Ábrahám-megállapodások szellemiségéhez való visszatérésre.

Illetve fontos magyar szempontként hozta fel, hogy meg kell óvni a civilek életét, az európai biztonság szempontjából kulcsfontosságú Egyiptom stabilitását fenn kell tartani, és minél előbb szabadon kell az összes túszt bocsátani.

Leszögezte, hogy a konfliktus kitörésekor gyorsan sikerült hazajuttatni az Izraelben rekedt magyarokat, a Gázai övezetben tartózkodó tizenöt állampolgár közül tizennégyet kimenekítettek, csak azt nem, aki maradni kívánt. Továbbá a Hamász által elrabolt öt, magyar állampolgárságú személy közül hármat már elengedtek, két, fogságban lévő férfiról tudni még, és az ő kiszabadításukon is dolgozik a kormány.

A tárcavezető végül a migrációt is érintette, és közölte, hogy tavaly 275 ezer, s idén több mint kétszázezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg Magyarország déli határán.

„Továbbra is ellenállunk azon brüsszeli nyomásnak, amely arra irányul, hogy valamifajta kvóták szerint Európában kerüljenek szétosztásra illegális migránsok” – mondta. Ennek kapcsán pedig úgy vélekedett, hogy az európai uniós bevándorláspolitika egyenes következménye Nyugaton a növekvő terrorveszély, a párhuzamos társadalmak kialakulása és a bandaháborúk gyakoribbá válása.

Kijelentette, hogy a migráció és a terrorizmus ördögi kört alkot egymással, ezért a kormány támogatja a terrorellenes fellépést világszerte, hazánk a műveletekhez erejéhez mérten hozzájárul, például a jövő évben katonákat vezényelnek Csádba is.

Illetve sérelmezte, hogy az embercsempészek már több esetben is automata fegyverrel lőttek a magyar határőrökre. „Ehhez képest hallani a brüsszeli nyilatkozatokat, hogy szükségünk van a migránsok által behozott ambíciókra és lendületekre. Köszönjük szépen, az ilyen típusú ambícióra és lendületre nekünk itt, Magyarországon egészen biztosan nincsen szükségünk” – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink