Belföld

Gulyás Gergely: Nem hiszünk az ígéreteknek, csak annak ha a bizottság folyósítja a pénzeket

Az európai uniós forrásokról és Ukrajna EU-s csatlakozásáról, a kamatstopról és a zöldenergiáról is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely: Nem hiszünk az ígéreteknek, csak annak ha a bizottság folyósítja a pénzeket
Kormányinfó – 2023. november 30.
Fotó: MH/Török Péter

A kormány teljesítette az egy számjegyű infláció elérését

Legkésőbb novemberben sikerül elérni, hogy egy számjegyű legyen az infláció Magyarországon – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még a november 9-i legutóbbi Kormányinfón. Gulyás Gergely felidézte, hogy az elmúlt időszakban a legnagyobb ellenfél az infláció volt, de a kormány tudja tartani a korábban tett vállalását. Titkosszolgálati jelentések szerint egyre agresszívebben lépnek fel a déli határnál a migránsok, a határvadászok gyakran életveszélyes helyzetekbe kerülnek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Brüsszelben akkor lesz fordulat, ha az EP-választáson fordulat lesz, és így a migráció területén is csak ekkor lehet változás – mondta az Origo egy másik kérdésére a miniszter.

Ukrajna EU-s csatlakozása

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, 12 órás ülést tartott a kabinet. A legfontosabb téma az uniós költségvetés módosítása és Ukrajna uniós csatlakozása. Mindkét ügy előkészítetlen, mivel nincsenek hatástanulmányok. Úgy akarja módosítani a bizottság a költségvetést, hogy azt még végre sem hajtotta – tette hozzá. A kifizetések rendkívül alacsonyak, és rosszak azok a számok, amelyek az eddigi kifizetések arányát mutatják. Mindezek mellett jogellenesen tagadják meg a nekünk járó pénzek kifizetését.

Gulyás elmondta, ez ügyben a magyar választópolgárokhoz fordulnak a nemzeti konzultáció keretében.

Még a Bizottság szerint sem teljesítette a csatlakozási tárgyalások feltételeit Ukrajna – mondta Gulyás. Arra sincsenek számok, hogy mit jelentene Ukrajna csatlakozása. Magyarország egyik ügyben sem tud hozzájárulni a döntéshez.

Mind a baloldali választóknak, mind a pártoknak azt javasolta Gulyás, hogy töltsék ki a nemzeti konzultációt.

Szentkirályi Alexandra elmondta, online is lesz lehetőség visszaküldeni a a konzultációt, erről szóló időpontot, egyelőre még nem tudnak.

Döntést hoztak a kamatstopról

Indokolt, hogy továbbra is megvédjék a családokat és a vállalkozásokat ez 30 ezer vállalkozásnak segít. Április elsejéig meghosszabbítják a kamatstopot. Szintén meghosszabbítják július 1-jéig a lakossági kamatstopot is, amellyel a családokat segítik. Az utóbbi 350 ezer családon segített. A diákhitel kamattámogatását is fél évvel meghosszabbítják.

A zöldenergia a jövő

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia – fogalmazott Gulyás. Ehhez pedig tárolási kapacitás szükséges. Ezért kiírtak pályázatot a lakosság számára napelemmel kapcsolatban. Most azonban ezt a vállalkozásokra is kiterjesztik, ehhez költségvetési támogatást is kapnak. 2024 február 5-ig lehet rá jelentkezni. A tárolókat 2026 április 30-ig kell befejezni. A tárolók mentesülnek a rendszerhasználati díjtól 2026-ig.

Lemondott volna Máté Gábor

Ha a jó értelemben vett európai kultúra érvényesülne a fővárosban, akkor már nem lenne helyén a Katona József Színház vezetője – mindezt Gulyás Gergely válaszolta az Origo kérdésére annak kapcsán, hogy a színházban a Gyurcsány-párt tagjai kedvezményesen vehettek jegyet.

A lehető legkisebb lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése

A lehető legkisebb lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal költségvetése, és önálló fejezete lesz a költségvetésben – mondta egy másik kérdésre Gulyás Gergely. A törvény elfogadását követően világos lesz, hogy pontosan mennyibe kerül majd a hivatal működése.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy a későbbiekben fog élesedni a nemzeti konzultáció online kitöltési lehetősége. Nincs végleges döntés arról, hogy mely termékekkel bővül az online árfigyelő rendszer – mondta a kormányszóvivő egy másik kérdésre.

Rákosrendezőn új városrészt terveznek

A miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette az értesüléseket a Rákosrendezőn kialakítandó városrészről, azonban hozzátette: erről majd Lázár János miniszter fog bővebb tájékoztatást adni hétfőn.

Ezt gondolja a kormány a kisebbségi törvényről

A Magyar Hírlap ukrán kisebbségeket érintő törvénnyel kapcsolatos kérdésre kérdésre elmondta: „Várjuk meg milyen törvényjavaslatot fogadnak el, de a problémát nem állítja helyre, hogy Vera Jourová mit mond, nem jelentős.”

– Magyarországnak következetes álláspontja van az orosz–ukrán háború kitörése óta – fogalmazott. Oroszország felelőssége nem kérdőjelezhető meg, azonban az más kérdés, hogy Ukrajna vagy a nyugati országok bölcsen jártak-e el a korábbi években.

A brüsszeli reformjavaslatokkal kapcsolatban elmondta, szükségtelenek és feltehetően nem fogják megszavazni.

Kapcsolódó írásaink