Belföld

Kijev szerint az oroszok csak úgy tettek, mintha tárgyalnának

Amikor a szemben álló felek leültek tárgyalni az Ukrajna elleni orosz invázió első napjaiban, az ukránoknak kevesebb mint egy óra elég volt ahhoz, hogy felmérjék: az oroszok csak úgy tesznek, mintha tárgyalnának, és ez a meggyőződésük azóta csak erősödött – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója az AFP-nek nyilatkozva, amiről a francia hírügynökség szerdán számolt be.

Kijev szerint az oroszok csak úgy tettek, mintha tárgyalnának
Az orosz–ukrán tárgyalások újabb fordulója tavaly márciusban (baloldalt az ukrán, jobboldalt az orosz delegáció tagjai)
Fotó: AFP/Sputnik/BelTA

Podoljak szerint Moszkva „másodrangú figurákat” küldött tárgyalni az 1945 óta legsúlyosabb európai konfliktus rendezéséről: Vlagyimir Megyinszkij volt kulturális minisztert, aki plágiumbotrányba keveredett, és Leonyid Szluckijt, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnökét, akit szexuális zaklatással vádoltak.

„Ezek az emberek nem voltak tárgyalóképesek. Adminisztratív tisztséget betöltő személyek voltak, akiknek gyakorlatilag semmiféle befolyásuk nem volt Oroszországban. Eljöttek, felolvastak pár ultimátumot, és kész” – emlékezett vissza Podoljak, aki az ukrán tárgyalódelegáció tagja volt.

Több mint húsz hónappal azután, hogy Oroszország és Ukrajna az orosz támadás 2022. február 24-i megindulása után nem sokkal, előbb Fehéroroszországban, majd Isztambulban béketárgyalásokat folytatott és ezek kudarcba fulladtak, újabb tárgyalásokra szinte semmilyen esély nincs. Miután Oroszország tavaly ősszel a saját területéhez csatolt négy megszállt ukrajnai régiót a Krím után, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletben megtiltotta, hogy bármilyen tárgyalást folytassanak Moszkvával mindaddig, amíg Vlagyimir Putyin elnök van hatalmon Moszkvában.

Putyin a G20-csoport novemberi csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Oroszország soha nem zárkózott el a béketárgyalások elől. „Gondolkodnunk kell azon, hogyan lehetne véget vetni ennek a tragédiának” – mondta.

Nigel Gould-Davies, Nagy-Britannia volt fehéroroszországi nagykövete szerint Oroszországnak egy hosszadalmas és bonyolult tárgyalási folyamat lenne előnyös, mert ez lehetőséget adna neki arra, hogy újrarendezze sorait a megtizedelt haderőben. Retorikai szinten pedig Putyinnak – pár hónappal az elnökválasztás előtt – nincs vesztenivalója azzal, ha azt állítja, hogy békére törekszik – vélte a volt diplomata.

Podoljak úgy látja: még ha újra egy asztalhoz ülne is az orosz és az ukrán delegáció, már nem tudnának mit mondani egymásnak. „Az ő katonai érvük az, hogy tovább támadnak minket, a mi érvünk pedig az, hogy le fogjuk győzni őket” – jelentette ki, hozzátéve, hogy egyik fél számára sem képez már alku tárgyát az álláspontja, már mindkettő túlhaladt azon a ponton, ahonnan még vissza lehetett volna fordulni.

Kapcsolódó írásaink